Ödet förde mig till Marrakech

Ödet förde mig till Marrakech
Skrivet av Sabina
Onsdag 5 januari 2011 kl. 23:06

Ännu en vinter, ännu en resa och ödet tog mig ett par dagar i Marrakech innan jag imorgon reser vidare till min andra hemstad Fes. Fram tills för ett par dagar sedan hade jag siktet inställt på Paris och även om det är trist att det besöket inte blev av så känns Marrakech som ett väldigt bra alternativ - mycket varmare till exempel.

I går kväll blev vi rekommenderade att gå till restaurang Dar Essalam, en jättegammal restaurang som främst marknadsför sig som inspelningsplats för en Hitchcock-film från 50-talet. Marocko är inte ett land där dans på restauranger hör till sedvanligheterna, främst för att det helt enkelt inte är tradition, men på Dar Essalam bjöds det på dans. Det bästa var naturligtvis Fatimas ljusfatsdans (bilden), hon balanserade ett stort fat på huvudet och höll säkert igång 15-20 minuter utan att den ens gungade till lite. Efter ett varv runt salen där vi alla fick både dansa och bli fotograferade med henne gjorde hon ett lite mer akrobatiskt framträdande på en scen mitt i salen.

En stund senare kom en annan flicka in i salen och bjöd på magdans i tvådelad kabaretdräkt men för en dansnörd som jag som sett rätt mycket var det svårt att konkurrera med ljusfatsdansen som är lite mer ovanlig hemma i Sverige. Har sett en filmsnutt med svenska Sidonia men shamadan är annars det som folk oftast pratar om (vilket ju känns lite lite som fusk i jämförelse med det här).

I övrigt har jag stolt motstått allt shoppingbegär idag, det finns många färger som pockar på ens uppmärksamhet i den här staden men jag har vad jag behöver intalar jag mig själv och fortsätter att resa med lättvikt. Det viktigaste är; Jag är i Marocko!
Kommentarer

magda
Torsdag 6 januari 2011 kl. 10:12
Lovely! Jag åker dit på lördag, inshallah! Var ligger restaurangen du rekommenderar?

SabinaSabina
Torsdag 6 januari 2011 kl. 10:43
Ligger på Riad Zitoune Kedim, 170. Gatan börjar från en vrå av Djema El Fnaa (gå in till vänster om La Glacéri). Gå rakt fram ca 5 min så ligger den på vänster sida. Lätt att fråga efter den också eftersom den är så välkänd.
www.daressalam.com

Sidonia
Torsdag 6 januari 2011 kl. 14:37
Åh, den där bilden får mig att vilja åka på en gång! Hon ser så genuint glad ut. :) Och jag får genast ett ha-begär för den där ljusbrickan. Men mest ha-begär på Marrakech!

SabinaSabina
Fredag 7 januari 2011 kl. 11:52
En stor tekanna var vartsvetsad mitt på, det var den som gav höjd på ljusen i mitten. ;) Något att inspireras av kanske!?

Sidonia
Fredag 7 januari 2011 kl. 16:48
Ja, tekanna! Det är så snyggt med olika höjd på ljusen. Men jag är riktigt avis på att hon faktiskt har riktiga ljushållare och kan ha långa ljus. Försök smälta fast kronljus på en vanlig bricka och lyckas frakta den till dansjobbet utan ljusfrakturer!

SabinaSabina
Lördag 8 januari 2011 kl. 13:21
Sidonia: Det är bara att plocka fram svetsen! Sedan är tjockt hår, pannband och liten uppsatt tofs där bak tre tips som hjälper till att hålla brickan på plats.

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Marocko Resor Dansa med ljus Marrakech

Musica Tam Tam - musik i öknen

22 juni 2013 kl. 19:24
En midnattskonsert i Saharas öknen kan vara både fantastisk, magisk och alldeles... ´tam tam´. Då är det bra att man kvällen efter kan kombinera med lite magdans och darbuka i Marrakech.
» Läs hela inlägget

Klipp från musikfestivalen i Fes

19 juni 2013 kl. 00:40
I förra veckan besökte jag The Fes Festival of World Sacred Music i Marocko. Massor av fina konserter med bland annat syrianska Assala Nasri, libanesiska Abeer Nehme, traditionell sufimusik och modern fusion.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Expo Artisan i Marrakech - en explosion i konsthantverk

16 juni 2013 kl. 23:27
Av en slump hamnade jag på Expo Artisan i Marrakech, en slags mässa där hantverksmän och -kvinnor visar upp det bästa och senaste inom marockanskt hantverk. Massor att titta på och sucka efter - provade bland annat en kaftan som är helt underbar!
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Pia Hellström är ny medlem.
» Dan Westman har kommenterat på TV-program om Bollywooddans och magdans: Hej! Var kan man se magdansen från SVT. Den är ju borttagen...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.