Blanda din egen henna - en steg för steg-guide

Skrivet av Sabina
Söndag 23 februari 2014 kl. 10:05

Jag har sett det göras flera gånger men nu har jag fångat upp detaljerna - Preeti har visat mig hur man bäst blandar sin egen henna.

Börja med att lägga ett gäng tepåsar i lite vatten och låt dra en stund. Det funkar bra med bara vatten men tepåsarna ger det både lite mer färg och doft. Sedan geggar du ner tevattnet i hennapulver. Ta det i omgångar och håll koll på konsistensen så det inte blir för vattnigt.

Hennapulver och tevatten

Samtidigt tillsätter vi i lite doftolja - denna gång använde vi cajeputolja men ta något du själv tycker luktar gott. Henna kan ha en lite sträv gräsdoft som inte alla alltid tycker är helt behaglig.

Doft till henna

Sedan är det bara att börja blanda! Och blanda noga. Det är viktigt att hennapulvret verkligen blandas ut i vätskan så att du inte får några klumpar. Gegga på bara tills du får en lagom fast konsistens som både går att spritsa och håller formen väl på plats på huden. (Man får testa sig fram...)

Blanda henna

Sedan låter du det stå och vila så det geggar ihop sig lite mer.

Undertiden är det dags att klippa koner. Preeti hittade ett metallaktigt och snyggt dekorerat presentpapper som vi klippte trekanter ur och formade till spritskoner. Grundregeln är att inte göra dem för stora, de ska sitta lagom i handen när det är dags att använda dem.

Hennakon

Hennakon

Se till att spetsen är helt stängd när du gör konerna så att hennan stannar kvar. När det väl är dags att använda dem tar du fram saxen igen och klipper av yttersta spetsen.

Nu börjar det pilliga; peta ner hennagegga i koner!

Henna i koner

Hennan ska ända ner i spetsen och det gäller att inte få in stora luftbubblor. Preeti fyllde dem långsamt och använde en pinne för att peta ner hennan ända ner. Fyll dem inte ända upp, det räcker att fylla dem ungefär till hälften så att du har nog papper att stänga igen konen med samtidigt som du senare behändigt ska kunna pressa ut henna ur den.

Henna-koner

Innan du fyller upp alla koner kan det vara värt att provspritsa så du vet säkert att du har fått till en bra och "spritsvänlig" henna. (Se bild!)

Henna

Gör hellre många små koner än få stora. Det går oftast inte åt så jättemycket henna om du inte har en hel fest att ta hand om och hennakonerna går utmärkt att förvara i frysen om du inte vill använda dem med en gång.

Hennakoner

Sedan är det "bara" att hugga tar i närmsta arm och börja dekorera. Håll konen ungefär som en penna och tryck försiktigt ut hennan med tummen - behövs lite träning men går hyfsat fort att få koll på det. Att samtidigt forma snygga mönster kräver däremot mer tid och tålamod.

Och så här blev min arm med Preetis dekorationer, med hennan ihopblandad på bilderna ovan.

Henna på arm
Kommentarer

Henni
Tisdag 12 maj 2015 kl. 11:25
Vart i stockholm kan jag få tag i samma henna pulver?
Tack på förhand
/Henni

Linda
Måndag 22 augusti 2016 kl. 15:20
Hej! Är de nåt speciell typ av olja man ska använda eller funkar lite vad som helst? :)

SabinaSabina
Onsdag 24 augusti 2016 kl. 14:02
Oljan är inget måste, den är mest för doftens skull.

Matilda
Söndag 6 november 2016 kl. 18:55
Hej!

Hur blev slutresultatet?
Vilken färg blev det och man tar av det översta lagret va?

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Mehndi Henna

Jag är en henna-labbråtta - del 2

29 april 2012 kl. 17:54
En helt vanlig söndag och nu sitter jag här igen som en försökskanin och blir hennamålad - eller Mehndi som de kallar det i Indien.
» Läs hela inlägget

En indisk upplevelsechock

12 februari 2011 kl. 23:05
Medan omvärlden stormar har jag varit i en bröllopsbubbla i Mumbai, Indien. Gäster har hämtats på flygplatsen, bröllopsmat har provsmakats, kläder och smycken har letats, provats och blivit utvalda och...
» Läs hela inlägget

Jag är en henna-labbråtta

25 juli 2009 kl. 09:04
Nu har jag hållt tyst i flera veckor samtidigt som jag döljt en större hennamålning på höger fot. Men idag 25:e juli fyller Anna år och då kan jag äntligen visa upp den här bilden där Preeti testar sin...
» Läs hela inlägget - 7 kommentarer
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Lillis är ny medlem.
» Dan Westman har kommenterat på TV-program om Bollywooddans och magdans: Hej! Var kan man se magdansen från SVT. Den är ju borttagen...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.