Ätbar kärlek - hennakakor kan nästan inte bli snyggare än så här

Ätbar kärlek - hennakakor kan nästan inte bli snyggare än så här
Skrivet av Sabina
Fredag 14 februari 2014 kl. 09:05

Det är alla hjärtans dag och min galet kreativa vän Preeti delar med sig av bilder från sitt senaste kakbak. Vi bakade jättefina hennakakor ihop i somras men nu slog hon till på enbart rosa, rött och vitt för en riktig kärleksspecial - se och bli hänförd!

Kakorna kan egentligen göras med vilken hård kakbas som helst, amerikanska "sugar cookies", pepparkaksdeg, palestinska Hab el hal (som jag gjorde på barnkalaset för 1½ år sedan) eller marstrandskex. Det viktiga är att ha en välvispad glasyr och små koner att spritsa med. Fyll inte i spritkonerna allt för mycket, då blir det lätt geggigt och svårt att hantera. 

Recept på glasyr - Royal icing:

7½ dl florsocker (3 cups - amerikanska mått)
3 matskedar marängpulver
6-10 matskedar varmt vatten

När du blandar i karamellfärg så är det bäst att prova dig fram - olika märken ger olika resultat. Tänk också på att färgen kan ändra sig när den fått stå en stund samt att du kan blanda ihop nyanser av flera olika basfärger. Preeti la till exempel till en liten liten droppe svart i klarröd glasyr för att få en mer vinröd färg (men var försiktigt - för mycket svart ger en brunare färg).

Vad gäller hennamönstret och dekorationerna så skriver Preeti själv så här:
Enklast är att utgå från repetetiva mönster som utgår från ena eller båda hjärthalvorna. Du kan också börja med mönstret i den nedre spetsen av hjärtat. Böjda linjer, halvcirklar på linje och snirklar är lätta att göra och blir snygga när de kombineras. På hennapage.com finns massor av tips på olika små figurer som är lätta sätta ihop för att få en klassisk hennakänsla.

Hennadekorerande kärlekskakor

Hennadekorerande kärlekskakor

Hennadekorerande kärlekskakor

Hennadekorerande kärlekskakor

Hennadekorerande kärlekskakor

Hennadekorerande kärlekskakor

Hennadekorerande kärlekskakor

Hennadekorerande kärlekskakor

Hennadekorerande kärlekskakor

Samtliga kakor och bilder: Preeti på The Big Fat Indian Wedding. Klicka på bilderna för att se dem i större format.
Kommentarer

gott gotti gott gott
Lördag 15 februari 2014 kl. 14:41
Wow! Me love, mmmm;-)

Maharani
Lördag 22 mars 2014 kl. 10:57
Vilka vackra kakor!! :-) måste testa!

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Henna Recept Kakor Mat

Henna-inspiration inför julbaket

7 december 2013 kl. 18:06
December är den svenska pysselmånaden och om man vill sätta lite orientalisk prägel på småkakorna eller pepparkakshuset så kommer här lite inspiration.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Orientaliska kakformar möter amerikansk dekorationskonst

27 juni 2011 kl. 10:19
Jag har ju lyckats samla på mig ett gäng kakformar i orientaliskt tema. Kamelen har ni sett förut men samlingen består även av en elefant, taj mahal samt ett gäng fatimahänder...
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris

20 mars 2014 kl. 10:03
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Pia Hellström är ny medlem.
» MUSTAFA COSAN BOCHUM POLIZEI ZOOLOGIE har kommenterat på 14 bilder från Layalis elevshower hösten 2014: MUSTAFA COSAN MÜMÜN COSAN MÜMIN COSAN AHMET COSAN ...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.