Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris

Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris

Persiska ostbågar är en av Kianas favoriter.

Skrivet av Kiana
Torsdag 20 mars 2014 kl. 10:03

I skrivandets stund befinner jag mig på ett flygplan mot Frankrike för att botanisera mig bland cognac och likörer. Eldfesten i Kungsträdgården byts ut mot en bistro i Paris och det iranska nyårsfirandet byts ut mot en middag i Grand Champagne. Rätt så härligt med andra ord…

Men för att inte gå miste om njutningen av vår kära nyårstradition bestämde jag mig i söndags för att åka till iraniernas Mecka i Stockholm, nämligen Kista. Där fick jag springa runt och kika på alla guldfiskar som snart skulle bli ”tills vidare-husdjur” i några iranska hem, gå wild and crazy i kakhyllan, köpa mina fantastiska persiska ostbågar, och inte minst, köpa ingredienser till den klassiska nyårsrätten – Sabzi Polo ba Mahi.

Sabzi Polo ba Mahi är den traditionella rätten som serveras på det iranska nyåret. Det är saffransris med dill tillsammans med lax och en ”ört-omelett” som kallas för Kookoo.

Viktigt att nämna om min kära ört-omelett är att det var ett experiment (ett experiment som i mitt tycke blev rätt bra ;)). I den bästa av världar skulle jag endast ha använt mig av färska örter såsom persilja, mynta, dill och kanske koriander. Det blir dock rätt dyrt att köpa några krukor av varje från närmsta livsmedelsbutik. Därför valde jag att varva färska örter med torkade. Jag är därmed full mottaglig till kritik från äkta Kookoo-fantaster! Var dock försiktiga med er kritik, jag har lärt mig av den bäste – nämligen min pappa, the ”Kookoo-king”!

Så här lagar du denna rätt:

Ingredienser (4 personer)

Ris (se tidigare recept)
Dill (1 knippe )
Saffransblandning (se tidigare recept)
Lax (ca 800 gram)
Salt
Peppar
2 st lime
1 msk gurkmeja
1 msk turmeric
Mynta (gärna färsk, ca 2 dl)
Persilja (gärna färsk, 1 knippe)
Torkade örter (ca 4 dl, köps i butiker med orientaliska livsmedel)
4 st ägg

 1. Förbered ris och saffransblandning enligt tidigare recept.

 2. Skölj dillen, myntan och persiljan och finhacka.

 3. Krydda laxen med salt och peppar. Häll på ca 3 tsk av din saffranblandning. Stoppa laxen i ugn på 225 grader och låt stå tills den är klar (ca 25 minuter).

 4. Tillaga riset enligt tidigare anvisning fram tills momentet där du har silat riset och ska hälla tillbaka det i kastrullen. Varva ner ris och ca hälften av dillen i kastrullen. Precis som tidigare ris-recept ska du forma ”ett berg” av riset i kastrullen och sticka några hål så att riset ångas. Dra ner temperaturen till låg värme i ca 15 minuter.

 5. Blanda mynta, persilja, resten av dillen, gurkmeja, turmeric, torkade örter och 4 ägg i en bunke. Toppa med någon tsk av din saffransblandning. Mixa väl i några minuter.

 6. Hetta upp en stekpanna med olja och häll i ”ört-smeten”. Låt ört-smeten stekas i några minuter till den får en yta. Dela smeten i fyra bitar (som en tårta) när den är i stekpannan och vänd på ”tårtbitarna” för att ge den andra sidan en yta.

 7. När riset är klart, blanda riset med resten av saffransblandningen.

 8. Servera!


Kiana

Kiana älskar att laga mat och experimentera, främst persiskt. Här delar hon bland annat med sig av sina kulinariska experiment och recept till Orientalistas läsare.
» Mer på Orientalista om och av KianaKommentarer

Anahita
Måndag 9 november 2015 kl. 15:59
Hej hej! Är inte turmeric samma som gurkmeja? Mvh

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Mat Nouruz Recept Persisk mat

Persiska kotletter - en perfekt sidorätt

15 juli 2013 kl. 20:29
Kotletter är en perfekt sidorätt. Kiana serverade det tillsammans med ris och djoje kebab men de är även riktigt goda att äta med bröd.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Kiana lagar fesenjoon

3 mars 2013 kl. 20:04
Så här såg det ut för en vecka sedan när vi hade dansträning hemma hos Kiana och hon passade på att laga och bjuda på den persiska rätten fesenjoon - en rätt som man enligt Kianas pappa egentligen inte bör bjuda gäster på eftersom den kan vara både söt och sur, helt beroende på kockens vilja.
» Läs hela inlägget

Khoresh Gheime – persisk gryta med kött och linser

31 januari 2013 kl. 09:53
Khoresh Gheime; en av två torsdagsfavoriter som jag hade som liten. Varje torsdag lagade min pappa antingen Gheime eller makaroner med falukorv + ketchup i form av ett ”K”. Åh, så gott!
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.