Orientalista har varit på paus sedan 2015.
    Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

    Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
  • Dansskolor
  • |
  • Dansare
  • |
  • Henna
  • |
  • Tipsa oss!

Persiska kotletter - en perfekt sidorätt

Persiska kotletter - en perfekt sidorätt
Skrivet av Kiana
Måndag 15 juli 2013 kl. 20:29

Regel nr 1 i ett persiskt kök: lär dig att göra mat till många magar! För ett tag sen gav jag mig på denna utmaning då jag för första gången lagade persiskt för sju vackra damer. Resultatet blev en underbar kväll med persiska kotletter och djoje kebab (kycklingspett) – men handen på hjärtat har jag både dos and don’ts att dela med mig denna gång:

DO – Förbered ALLT innan du börjar laga. Allt från den rivna löken till de redan kokta potatisarna.

DONT – Glöm inte sätta på fläkten såvida du inte vill dofta kött och ris i flera dagar.

DO – Lite vin i glaset tillsammans med skön musik i bakgrunden är alltid trevligt när man står i köket och lagar :)

DON’T –  Lite vin med betoning på LITE ska det vara! Persisk mat tar tid att göra vilket innebär fler klunkar än vanligt. Det kan sluta med att du står och dammsuger ris från golvet strax innan servering (nämner inga namn...) 

DO – Krydda! Och som jag har skrivit tidigare, snåla inte med saltet!

DON’T – Glöm inte att konstant smaka av maten som du lagar. Jag gjorde misstaget att servera något för salta kotletter.

Nu till receptet…

Ingredienser

ca 800-900 g köttfärs
ca 400 g potatisar
1 lök
2 ägg
1 tsk gurkmeja
salt och peppar
Olja

Förberedelser

  • Skala och potatisen.
  • Riv lök.

Tillagning

  1. Blanda och knåda ihop alla ingredienser i en stor skål. Knåda ordentligt.
  2. Salta och peppra.
  3. Ta en handfull del av blandingen och forma kotletten till en oval plätt. Lättast är om du har vatten i en skål och blöter händerna emellanåt när du gör detta – då fastnar inte plättarna. Lägg de ovalformade kotletterna på en plåt eller en större tallrik.
  4. Hetta upp olja i en panna och börja stek/fritera kotletterna. Stek på båda sidor för att få en fin brun färg (se bild). Häll mer olja om det behövs.

Kotletter är en perfekt sidorätt. Jag serverade det tillsammans med ris och djoje kebab men de är även riktigt goda att äta med bröd - perfekt till picknicken!


Kiana

Kiana älskar att laga mat och experimentera, främst persiskt. Här delar hon bland annat med sig av sina kulinariska experiment och recept till Orientalistas läsare.
» Mer på Orientalista om och av Kiana



Kommentarer

Mohammad Ali
Torsdag 7 november 2013 kl. 03:44
väldigt bra av dig Kiana att introducera persisk matkultur till folket.

Åter igen tack för engagemanget!

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.



Läs fler orientaliska reflektioner om:

Persisk mat Recept Mat

Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris

20 mars 2014 kl. 10:03
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Kiana lagar fesenjoon

3 mars 2013 kl. 20:04
Så här såg det ut för en vecka sedan när vi hade dansträning hemma hos Kiana och hon passade på att laga och bjuda på den persiska rätten fesenjoon - en rätt som man enligt Kianas pappa egentligen inte bör bjuda gäster på eftersom den kan vara både söt och sur, helt beroende på kockens vilja.
» Läs hela inlägget

Khoresh Gheime – persisk gryta med kött och linser

31 januari 2013 kl. 09:53
Khoresh Gheime; en av två torsdagsfavoriter som jag hade som liten. Varje torsdag lagade min pappa antingen Gheime eller makaroner med falukorv + ketchup i form av ett ”K”. Åh, så gott!
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.