Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Provsmakning av 5 Turkish Delight

Provsmakning av 5 Turkish Delight
Skrivet av Sabina
Söndag 6 april 2014 kl. 18:55

Det tog ett tag innan jag själv förstod hur gott lokum/turkisk konfekt faktiskt kan vara, det var nog först i Istanbul för tre år sedan, på kafé Hafiz Mustafa, som jag riktigt föll för det.

Via en mellanlandning i Istanbul tidigare i vintras samt med hjälp av mina föräldrar just hemkomna från en semester har jag plötsligt ett rätt stort lager av Turkish Delight i alla möjliga märken, smaker och former. Så vad gör man inte om arrangerar en smakprovning? Jag högg tag i fyra kollegor på jobbet och lät dem smaka samt betygsätt fem olika märken.

Ida, Karl Johan, Laila och Johan står redo!

Med i provningen fanns följande märken

 • Akkent
  Smak: Mandel
 • Ephesus
  Smak: Hasselnötter
 • Harem´s Delight
  Smak: Dubbelrostad pistage
 • LoQum
  Smak: Olika varianter av pistage
 • Polant
  Smak: Stod inte på förpackningen.

Åsikterna gick isär något men det blev ändå en vinnare och en väldigt tydlig förlorare.

Akkent - Sämst i test - betyg: 1,8

Det här märket gick genomgående låga betyg av samtliga i panelen. Degig konsistens, mjöligt, segt och smaklöst var några av kommentarerna. Bitarna var gigantiska vilket drog ner upplevelsen för några i panelen och varken Ida eller Laila var nöjd med (den frånvarande) nötsmaken.

Polat - Betyg: 2,3

Det är osäkert vilken smak dessa godisar har, men panelen beskrev de med ord som blommig, parfym och artificiellt vilket gav dem en fjärdeplats i testet. De fick dock bra betyg för utseende och konsistens och både Ida och Karl Johan gav extra plus för att de var doppade i kokos istället för florsocker. 

Ephesus - betyg: 2,5

De hela nötterna i Ephesus bitar och smaken av dem fick upp betyget till en tredjeplats men tre av fyra i panelen kommenterade att godiset var "för sött" och både Laila och Karl Johan störde sig på att det var för mycket florsocker. Ida sänkte dessutom sitt betyg när hon tog en extra bit då den framstod som allt för söt.

 

Harem´s Delight - Betyg: 3,5

På en god andraplats hamnade Harem´s Delight. Åsikterna gick visserligen något isär i panelen då den fått både höga och låga betyg, det var den i testet enda som faktiskt föll Johan i smaken medan Karl Johan inte alls tyckte om utseendet. Omdömena nämner god och balanserad pistagesmak, om än något för söt för Laila.

LoQum - Bäst i test - Betyg: 3,8

Panelens absolut favorit och den enda som även fick en femma i testet - av Laila. Både smak och utseende omnämndes och Ida kommenterade att den fortfarande var god även efter fyra bitar. Den gröna färgen kunde vara avskräckande men i övrigt var den en självklar vinnare som både såg och smakade bra.

LoQum går att köpa på flygplatsen i Istanbul, så en mellanlandning där räcker för att få tag i den. Den är även min personliga favorit i testutbudet (god konkurrent med tidigare nämnda Hafiz Mustafa).

Bitar uppradade för provning.

Provning pågår, det var ibland svårt att hålla sig från bara en bit.

Närbild på vinnande märket LoQum som man fick skära upp själv i lagom stora bitar. Paketet innehöll ett par olika varianter med pistage.

Har du provat någon av märkena ovan? Vad tyckte du?
Kommentarer

Selvana
Tisdag 4 augusti 2015 kl. 07:33
How can I order some??

Sara
Söndag 9 augusti 2015 kl. 19:34
I have just been given and tasted your Pistachio covered Turkish delight ! It is delicious ! I would like to order some .

Sara
Söndag 9 augusti 2015 kl. 19:46
I need the pages translated to English please so I can order your products .
Sara

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Mat Turkiet Lokum Godis

Lokum - försök ett

14 februari 2009 kl. 13:34
På en födelsedag för ett par år sedan fick jag en bok från min dåvarande arbetsgivare om orientens mat och kultur. En jättehärligt bok; Information, godis-...
» Läs hela inlägget

Gata upp och ner i Istanbul

12 augusti 2011 kl. 22:46
Phu! Vi har vandrat gata upp och gata ner i både gamla Istanbul och i området kring Taksim.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Välkommen till Istanbul

11 augusti 2011 kl. 01:09
Jag och Malin har precis kommit fram till Istanbul där vi ska röja runt några dagar. Checkade in på hotellet vid midnatt lokal tid och gick sen runt hörnet till ett nattöppet...
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.