Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Gata upp och ner i Istanbul

Gata upp och ner i Istanbul
Skrivet av Sabina
Fredag 12 augusti 2011 kl. 22:46

Efter två intensiva dygn i Istanbul ligger vi nu i hotellsängen med en ask lokum mellan oss. Vi har vandrat gata upp och gata ner i både gamla staden och området kring Taksim. Våra fötter har gett upp och sagt stopp, speciellt efter idag när gatorna nästan gick horisontellt upp och ner. Bra för ben och rumpa, men aj aj aj vad vi är trötta nu. En av de hittills mer häftiga upplevelserna var basilikacisternen, en underjordisk vattencistern bebodd av karp och guldfisk. Gigantisk och jättehäftig, och står sig helt ok mot den mindre men i min ögon vackrare, portugisiska vattencisternen i Marocko. Annars har vi i rasande fart avverkat Aya Sophia, den blå moskén, hammam, bazarer, Galatatornet, två vattenpipor, flera koppar te, turkisk konfekt (aka lokum), kebab och ännu fler bitar galet god turkisk konfekt. Galet god! Jag har fått ny inspiration till att göra nya försök till hemmaproduktion. Shoppingmässigt har vi inte spenderat många kronor; I gatustånd och den stora bazarerna är det i princip samma saker som säljs överallt. Genomgående hög kvalitet dock, massor med snygga och välproducerade prylar. Utom höftsjalar och magdansdräkter tyvärr, de är bara tråkiga, oformliga och ser ut att falla söder innan man ens hunnit betala. Men det finns flera fina tips på proffsbutiker inne på vår FB-sida, tack till Emma och Ülkü. Turkisk konfekt som sagt, funderar på att tömma lilla butiken runt hörnet innan jag åker hem igen. Har massor med ledigt utrymme i väskan.
Kommentarer

Iris
Lördag 13 augusti 2011 kl. 10:11
...åh...jag längtar tillbaka....var i Istanbul så sent som i månadsskiftet maj/juni....som du säger....jag travade mycket...men gjorde inget för det finns så mycket att se hela tiden....:)

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Lokum Resor Turkiet Istanbul Shopping

Provsmakning av 5 Turkish Delight

6 april 2014 kl. 18:55
Vad gör man om man har för mycket turkisk konfekt att göra av med? Jo, jag högg tag i fyra kollegor på jobbet och lät dem smaka samt betygsätt fem olika märken av Turkish Delights. Läs vad de tyckte!
» Läs hela inlägget - 3 kommentarer

Çemberlitas Hamami i Istanbul

25 oktober 2011 kl. 11:43
När jag var i Istanbul i somras stod ett hammambesök på måstelistan och förväntningarna var höga eftersom Turkiet har ett stark ryktet vad gäller just hammam. Çemberlitas Hamami finns med i samtliga...
» Läs hela inlägget

Dansföreställningar på Hodjapasha Kulturcentrum

13 augusti 2011 kl. 23:47
Efter en slö och solig dag då vi mest bara förflyttat oss mellan olika takterrasser, för att läsa och puffa på vattenpipa, så siktade vi in oss på en helkväll...
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.