Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Fanveils - orientalisk dans möter Asien

Fanveils - orientalisk dans möter Asien
Skrivet av Sabina
Måndag 27 april 2009 kl. 13:24

I lördags testade jag ett av de senaste påhitten inom orientalisk dans; Fanveil - slöja möter solfjäder.

Tänk er att tyget i solfjädern bara fortsätter vidare och du får en smalare slöja på cirka 1½ meter. Eller snarare två; En för varje hand.

Medan solen sken över Stockholm i lördags stod nio tjejer i en källarlokal och slog ut, svepte, snurrade och slog ihop solfjädrarna. Förutom att vi till en början var så koncentrerade att några av oss fick kramp i händerna så gick det väldigt snabbt och lätt att få ordning på både solfjädrar och tyg. Den stora utmaningen bestod av att inte trassla ihop dem med varandra eller att som vanligt inte råka ställa sig på slöjan.

Fyra timmar flöt förvånande fort förbi; Katja gav oss först grundläggande teknik och därefter en lagom enkel men ändå effektful koreografi till Essam Rashads låt Gazal.

Jag ska absolut leka vidare med mina "solfjäderslöjor" hemma så jag kan använda dem vid något tillfälle framöver. Synd bara att min lägenhet inte är så stor för de kräver sin plats - nästan mer än en vanliga slöja gör.

Ska vi förresten kalla dem för solfjäderslöjor eller behålla det amerikanska namnet fanveil?
Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Kurs i Stockholm
Lördag 25 april 2009 kl. 12:00
» Läs 2 kommentarer

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Fanveil Workshop

På stipendieresa i Kolkata

10 november 2014 kl. 19:13
Två svenska stipendiater på kathak- och tablastipendium spenderade sommaren i Kolkata, Indien. Julia delar med sig av sina upplevelser som var båda varma, utmanande, roliga och fina.
» Läs hela inlägget

6 dagar och 6 citat med Suhaila

3 november 2014 kl. 17:45
Maria är tillbaka efter ännu en hårdträning med Suhaila Salimpour och hennes utmanande dansteknikträning - och med sig i bagage hem har hon bland annat sex minnesvärda citat.
» Läs hela inlägget

Cappuccino, turkish drops och Rachel Brice

14 september 2014 kl. 20:15
Lotten har precis spenderat tre dagar på italienska rivieran - det blev en intensiv danshelg med tribal fusion och Rachel Brice som lärare och inspiratör. Läs Lottens reseberättelse.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.