Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Det finns ett syfte bakom varje rörelse

Skrivet av Maria Oriental
Lördag 8 februari 2014 kl. 10:01

Så snart jag fick reda på att Helia Bandeh skulle komma till Stockholm tog jag kontakt med henne för att kunna boka en privatlektion. Jag hade tidigare läst Kianas artikel om dansresan till Helia och fick intrycket av att hon var en dansare med mycket goda danstekniska och historiska kunskaper tillsammans med en varm personlighet - en perfekt kombination!

Vi bestämde att lektionerna skulle innehålla grunderna i både bandari och sufisk dans, samt en enklare koreografi med inslag av den sufiska dansen - och allt detta skulle hinnas med under loppet av fem timmar.

Från det att jag hämtade Helia på hennes hotell fram till dess att vi började dansa pratade vi oavbrutet. Hon sprudlade av energi och delade hjärtligt med sig av sina kunskaper om Irans kulturella och historiska bakgrund, bandarins ursprung och bokstavliga betydelse, sufismens grunder och alternativa tolkningssätt. Hon berättade också om sina möten med äldre kvinnor i små byar, som i sin tur hade berättelser från sina föräldrar och morföräldrar, vilket tillsammans med historiska fakta utgör grunden för hennes kunskaper. Varje region har sin historia, vilket återspeglas i dansen där varje rörelse gestaltar ett vardagligt göromål. ”Det finns ett syfte bakom varje rörelse” och det är därför otroligt viktigt att en dansare, för sin egen del, vet varför hon utför rörelsen. Anledningen kan vara allt från religiöst och historiskt gestaltande till att rörelsen är estetiskt tilltalande för ögat - men syftet ska alltid stå klart.

När vi väl började värma upp blev denna spralliga dansare helt lugn och utförde varje rörelse med fokus och noggrannhet. Under bandaridelen av vår lektion fick jag följa hennes rörelser och den medryckande musiken gjorde att våra leenden blev allt bredare. När musiken tystnade utbrast hon ”Jag älskar att dansa tillsammans med dansare som du - sådana som bara hänger med på en gång!”.

Hela och Maria - Sufidans

Efter en nervarvande paus övergick vi till den sufiska dansen. Helia gav exempel på äldre musik som anses vara den ursprungliga samt vilken slags musik som var bättre lämpad att utforma koreografier med blandade sufiska och moderna inslag. Vi gick igenom grundpositioner och de energier som uppfyller kroppen samt hur dessa sänds vidare ut från kroppen, uppåt till himlen, nedåt till jorden eller utåt till de i rummet närvarande. Helia vägledde mig till det lugn som krävdes innan det spirituella virvlandet kunde påbörjas. Den upprepande maqammusiken var som gjord för att virvla till och framkallade en otrolig känsla.

Jag kan helt och fullt förstå att dansen i alla tider varit så viktig i och med dess koppling mellan jordelivet och det spirituella varandet. En oro är givetvis att snurrandet ska orsaka illamående vilket skulle resultera i att falla. Jag var i ärlighetens namn ganska förvånad över att jag kunde snurra på samma ställe så länge och kontrollerat sakta ner och stanna, utan att varken falla eller känna obehag.

Jag vill avsluta med ett citat från Rosina-Fawzia Al-Rawis bok ”Grandmother’s Secrets” som handlar om virvlandet och de hinder vi kan stöta på:
”Do not see such blockages as something negative, for they are the path to knowledge. Do not hesitate to give into the force and gravity and let yourself fall. The earth will greet you like a mother.”

Helia och Maria

Bilder: Privat, Maria Sillén


Maria Oriental

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av Maria OrientalKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Kurs i Stockholm
Lördag 1 februari 2014 kl. 13:30
» Gick du kursen? Skriv en kommentar.

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Helia Sufi

Helhelg med Helia - En helg i dansens tecken

5 februari 2015 kl. 19:19
Maria djupdök ner i en helhelg med Helia, en helg full av intryck och nya lärdomar om folkliga danser i olika delar av Iran, om kostymer, tefat, miniatyrer, instrument och historia.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Årets musikfestival i Fes, Marocko

6 juli 2014 kl. 23:23
eller En gång såg jag irakiske stjärnan Kadim Al Sahir två gånger.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Min första dansresa – persisk dans med Helia

8 oktober 2013 kl. 18:07
Kiana är nyss hemkommen från Holland efter tre intensiva dansdagar tillsammans med dansösen och läraren Helia - tre underbara dagar som avslutades med ett dansuppträdande på en holländsk dansskola.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.