Ätbar kärlek - hennakakor kan nästan inte bli snyggare än så här
Det är alla hjärtans dag och min galet kreativa vän Preeti delar med sig av bilder från sitt senaste kakbak. Vi bakade jättefina hennakakor ihop i somras men nu slog hon till på enbart rosa, rött och vitt för en riktig kärleksspecial - se och bli hänförd!
Kakorna kan egentligen göras med vilken hård kakbas som helst, amerikanska "sugar cookies", pepparkaksdeg, palestinska Hab el hal (som jag gjorde på barnkalaset för 1½ år sedan) eller marstrandskex. Det viktiga är att ha en välvispad glasyr och små koner att spritsa med. Fyll inte i spritkonerna allt för mycket, då blir det lätt geggigt och svårt att hantera.
Recept på glasyr - Royal icing:
7½ dl florsocker (3 cups - amerikanska mått)
3 matskedar marängpulver
6-10 matskedar varmt vatten
När du blandar i karamellfärg så är det bäst att prova dig fram - olika märken ger olika resultat. Tänk också på att färgen kan ändra sig när den fått stå en stund samt att du kan blanda ihop nyanser av flera olika basfärger. Preeti la till exempel till en liten liten droppe svart i klarröd glasyr för att få en mer vinröd färg (men var försiktigt - för mycket svart ger en brunare färg).
Vad gäller hennamönstret och dekorationerna så skriver Preeti själv så här:
Enklast är att utgå från repetetiva mönster som utgår från ena eller båda hjärthalvorna. Du kan också börja med mönstret i den nedre spetsen av hjärtat. Böjda linjer, halvcirklar på linje och snirklar är lätta att göra och blir snygga när de kombineras. På hennapage.com finns massor av tips på olika små figurer som är lätta sätta ihop för att få en klassisk hennakänsla.
Samtliga kakor och bilder: Preeti på The Big Fat Indian Wedding. Klicka på bilderna för att se dem i större format.
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Henna-inspiration inför julbaket
December är den svenska pysselmånaden och om man vill sätta lite orientalisk prägel på småkakorna eller pepparkakshuset så kommer här lite inspiration.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
Orientaliska kakformar möter amerikansk dekorationskonst
Jag har ju lyckats samla på mig ett gäng kakformar i orientaliskt tema. Kamelen har ni sett förut men samlingen består även av en elefant, taj mahal samt ett gäng fatimahänder...
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar