Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Henna-inspiration inför julbaket

Henna-inspiration inför julbaket
Skrivet av Sabina
Lördag 7 december 2013 kl. 18:06

December är den svenska pysselmånaden och om man vill sätta lite orientalisk prägel på småkakorna eller pepparkakshuset så kommer här lite inspiration.

Vad gäller kaka spelar det ingen större roll om du väljer att göra pepparkakor, småkakor eller kex (eller för all del - köp dem färdiga.) Dekoren blir densamma. Och som alltid i orienten så är det färg, färg och åter färg som gäller. Så investera i flera bra karamellfärger - och glöm inte bort att du kan blanda olika flaskor för fler nyanser. (Gul och blå blir grön, blå och röd blir lila, röd och gul blir orange, blå och grön blir turkos o.s.v.)

Kakfärg

Preeti, min guru och medarbetare under just det här kakbaket, blandade till följande fantastiska färgskala. Hon tipsar också om att blanda in marängpulver i glasyren så blir den både lättare att jobba med och håller formen bättre.

Glasyr

Vi använde en lite styvare plast för konerna, det kom från större spridspåsar som klipptes ner till mer behändig storlek. Se till att spetsen längst fram är tajt och klipp sen upp lagom mycket öppning när det väl är dags att spritsa. Glasyrkonerna är ungefär 10-12 cm långa - då blir det enklast att dekorera. De går att förvara i kylskåpet när du behöver paus (upp till några dagar) eller om glasyren blir allt för lättflytande.

fotopaus

Förutom roliga kakformer är det alltid kul med lite glitter, strössel och godis fungerar fint som komplement, fastnar lätt i glasyren om du sätter dit det med en gång.

Kakformar

Ge dig själv ordentligt med tid, det tar längre tid än man tror när man väl försvinner ner i den kreativa inspirationsbubblan. Vi båda kunde sitta koncentrerade i ett par timmar i sträck medan vi målade, tänkte, vände, vred och hämtade inspiration från varandra. Och om du vill ha en bakgrundsfärg på kakan först så behöver den också tid på sig att stelna innan du börjar med det övre dekorlagret.

halvklara

Ok, nu är det bara att börja dekorera. Fortsätt scrolla för massor av härlig inspiration.

kamel

Stjärna

Händer

Den här blågrönt dekorerade kakan är bara fem centimeter lång! Det är ett pilljobb - men det blir snyggt.

Hand

Stjärna

Många av de snygga kakorna på bild är helt och hållet Preetis verk, men den här grön/lila lilla handen längst ner till vänster är nog den av mina egna verk som jag själv blev mest stolt över.

Händer

Och dansare som man är så var jag tvungen att göra dansöser. En persisk dansös och en magdansös (även om den sistnämnda mest upplevdes som en hulahula-dansös av de som "inte vet bättre").

dansare

kamel

Händer

En av Preetis specialiteter är påfåglar. Söta rackare.

Påfåglar

kameler-elefanter

Vi försökte lägga upp alla våra kreationer på ett fat - men de var för många. Ska sanningen fram så tog det oss flera dagar att måla klart den (vad vi trodde) lilla högen kakor vi hade när vi började.

kakfat

Hur ser dina kakor ut i år? Skicka gärna i bilder så vi får inspireras!

Foto: Preeti på The Big Fat Indian Wedding och Sabina.
Kommentarer

Malin
Onsdag 25 december 2013 kl. 21:57
Såååååå vackert!

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Recept Mat Kakformar Kakor

Orientaliska kakformar möter amerikansk dekorationskonst

27 juni 2011 kl. 10:19
Jag har ju lyckats samla på mig ett gäng kakformar i orientaliskt tema. Kamelen har ni sett förut men samlingen består även av en elefant, taj mahal samt ett gäng fatimahänder...
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Ätbar kärlek - hennakakor kan nästan inte bli snyggare än så här

14 februari 2014 kl. 09:05
Det är alla hjärtans dag och min galet kreativa vän Preeti delar med sig av bilder från sitt senaste kakbak. Massor av vackra kakor i röda, vita och rosa nyanser. Se och bli hänförd!
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer

Dromedarbakning

9 maj 2012 kl. 20:12
Fick lite deg över efter ett bakprojekt och tog fram mina nya dromedarformar.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.