Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Årets musikfestival i Fes, Marocko

Årets musikfestival i Fes, Marocko
Skrivet av Sabina
Söndag 6 juli 2014 kl. 23:23

eller En gång såg jag Kadim Al Sahir två gånger.

För femte året i rad har jag varit i Fes, Marocko medan World Sacred Music Festival pågick.

Här kommer lite smakbitar från några av de konserter jag hann med.

En scen onsdagkväll valde vi att lyssna till klassisk indisk musik med Zakir Hussain och Rakesh Chaurasia. Medan himlen mörknade och dagens hetta förvandlades till ett par enstaka regndroppar vaggades vi bort i musiken. Mot slutet av konserten bjöd Antonia Minnecola på ett kathak-nummer, det var mycket folk på plats men lite snett från sida lyckades jag fånga en bit av hennes dans. 

Ett par dagar senare var det dags för vår egen festivalhöjdpunkt; Kadim Al Sahir skulle upp på stora scenen. Vi fick efter lite rundringning tag i två biljetter till bakre läktaren och fick tipset att vara ute i god tid då det inte var numrerade platser. Med en timmes marginal var vi på väg och passerade stora torget där det pågick gratiskonserter under eftermiddagarna; Kände vi inte igen musiken? Och såg han på scen möjligvis inte ut som Kadim? Jodå, visst var det han som stod på stora torgscenen och sjöng för fullt.

Vi stod kvar och lyssnade och tänkte att det var ju fint att få ett gratis förkonsert som uppvärmning till den stora konserten. Lite som om Kadim Al Sahir var förband till sig själv. Och så fnissade vi lite åt de uppenbara konsertbesökare som pressade sig genom trängseln utan att inse att killen på scenen var just den artist som de var på väg att se på en annan scen.

Så snart Kamin hade avslutat och gick av scenen för att röra sig mot huvudkonserten gick vi vidare åt samma håll och tog oss in i mäktiga Bab Makina som är musikfestivalens största scen. Och när mörkret lagt sig och svalorna tystnat fick vi en två timmar lång konsert med flera klassiska tarab-låtar. Det var en engagerad publik som gärna både sjöng med och stod upp, blev stundvis lite stökigt och svårt att se. Men musiken ekade vackert mellan väggarna i Bab Makina och allsången var ändå en del av upplevelsen.

Det bästa videoklippet blev med låten Kolak ala badak helw som jag själv starkt förknippar med svenska dansösen Samasem. (Spola fram ca 1½ minut om du vill slippa allsången.)

Festivalens sista kväll siktade vi på en sufikonsert - och det var vi inte ensamma om. Jag har altid sett parken vid Dar Tazi så fullpackad med folk. Med lokala ensemblen Hamdouchia på scen var det extra mycket publik på plats. Nästan lite för mycket...

Fem år i rad som sagt. Det är något speciellt som händer med staden Fes under festivalveckan, även om jag inte springer på konserter varje dag så finns det finns det alltid något att uppleva i medinans alla små gator och gränder.
Kommentarer

sana
Fredag 6 februari 2015 kl. 11:13
fin blogg

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Kathak Fes Marocko Fès Festival of World Sacred Music Sufi

Rapport från musikfestivalen i Marocko

13 juni 2012 kl. 11:13
I juni varje år pågår Fès Festival of World Sacred Music i Marocko och jag har lyckats tajma det i år igen. Igår kväll lyssnade jag på både kurdisk/persisk medeltidsfusion samt sufimusik.
» Läs hela inlägget

Fes Festival of World Sacred Music

6 juni 2011 kl. 22:51
Under helgen har vi hunnit med både gnawa- och sufikonserter. Staden Fes bubblar av musiker och turister under de tio dagar som festivalen The Fes Festival of World Sacred Music pågår. I fredags avslutade...
» Läs hela inlägget

Klipp från musikfestivalen i Fes

19 juni 2013 kl. 00:40
I förra veckan besökte jag The Fes Festival of World Sacred Music i Marocko. Massor av fina konserter med bland annat syrianska Assala Nasri, libanesiska Abeer Nehme, traditionell sufimusik och modern fusion.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.