Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Klipp från musikfestivalen i Fes

Skrivet av Sabina
Onsdag 19 juni 2013 kl. 00:40

I förra veckan var jag (som vanligt) i Fes i Marocko. Det som började av en tillfällighet har blivit en vana och det är nu fjärde året i rad som jag tajmar min sommarresa till Marocko med The Fes Festival of World Sacred Music.

Den stora höjdpunkten var konserten i torsdags med Assala Nasri från Syrien. Hon har en väldigt speciell röst och jag har använt hennes musik flera gånger både till koreografier och som träningslåtar. Så när jag såg hennes namn på programmet kändes det helt självklart att lägga pengar på en biljett.

Det var lite segt i början med ett svajjande högtalarsystem och/eller väldigt försiktiga ljudtekniker och Assala själv verkade få kämpa lite med att få igång rösten, men efter ett tag tog det sig och sista låtarna var fantastiska. Vi satt en bit bort och Assala blev då och då överröstad av allsången - men det gjorde inte så mycket, publiken är en del av konsertupplevelsen och vi njöt för fullt i sommarnatten.

Det bjöds även på flertalet gratiskonserter under veckan och förutom sufikvällarna passade jag på att spana in scenen på stora torget precis utanför Fes medina.

Abeer Nehme från Libanon gjorde ett väldigt starkt intryck på mig. Hennes starka och vackra röst ekade långt ner i medinan och dagarna efter hörde jag många prata om hennes konsert som de hört från takterrasser och öppna innergårdar. Fantastiskt! Ska absolut lyssna in mig mer på upp hennes musik mer framöver.

En annan kväll bjöds det på modern jazz och L´Orchestre National de Jazz hade bjudit in lokala Gnawa-gruppen Hamadcha - och vilken lyckad fusion. Jazzkillarna hade stundom svårt att hänga med gnawagänget men wow! Lyssna på det här klippet:

Som alltid bubblar hela Fes av musik under den här festivalveckan och detta år var inget undantag.
Kommentarer

Majid
Onsdag 19 juni 2013 kl. 10:36
Låter härligt!
Önskar jag var där. Nästa år kanske.
;-)


Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Resor Video Marocko Fes Fès Festival of World Sacred Music

Det blev en till utomhuskonsert i Fes

15 juni 2012 kl. 11:44
Ena stunden funderar man på att kanske gå och lägga sig tidigt, andra stunden är man på väg mot en El Safi-konsert och köper svarta biljetter bredvid en polisbil.
» Läs hela inlägget

Rapport från musikfestivalen i Marocko

13 juni 2012 kl. 11:13
I juni varje år pågår Fès Festival of World Sacred Music i Marocko och jag har lyckats tajma det i år igen. Igår kväll lyssnade jag på både kurdisk/persisk medeltidsfusion samt sufimusik.
» Läs hela inlägget

Ännu mer bröllopsdans - denna gång i Marocko

13 juni 2010 kl. 15:15
Tidigare i veckan ramlade jag ner i Marocko igen, denna gång tillsammans med Preeti och Anna, och vi har haft fullt upp. Förutom två dagars bröllopsfriande så har även Fes Festival of World Sacret Music...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.