Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Min första dansresa – persisk dans med Helia

Skrivet av Kiana
Tisdag 8 oktober 2013 kl. 18:07

I skrivandes stund befinner jag mig på en liten flygplats i Düsseldorf på väg hem till Stockholm. Jag kan med ord inte uttrycka hur lycklig jag är över att jag gjorde den här resan - en alldeles för kort resa där tre intensiva dagar fylldes med massa skratt, mycket dans och fantastiska människor. Och jag är mer övertygad än någonsin; dans ger helt enkelt en krydda i livet som gör livet lite mer aptitligt, speciellt när du får uppleva det med andra.

I augusti tog jag kontakt med Helia, en persisk dansartist i Holland som jag fastnade för, inte minst för hennes vackra uttrycksfulla dans. Det som jag ville få ut av mina lektioner med henne var genomgående teknik, bland annat olika varianter av snurrar. Hon la därför upp en plan som byggde mycket på teknik och även viss koreografi som jag återkommer till…

Dag 1) Helia berättar om planen för våra lektioner: dag ett går ut på grundläggande teknik och olika kombinationer. Dag två förklarar hon är en intensiv sextimmarsdag med fortsatt teknik. De två sista timmarna dock spenderas åt koreografi, och här börjar hennes leende att smila upp...

”Jag har valt en låt och tanken är att du ska göra en koreografi till den”, säger hon med sitt leende. ”Och på fredag har vi en dansfest här på skolan där jag tänkte att du ska få uppträda med låten”, säger hon med ett ännu större leende.

”Vänta här nu, ska jag göra en koreografi på två timmar och sedan uppträda på fredag? Jag har aldrig gjort en koreografi”. Men Helias genomgående härliga inställning är ”you can do it, I’m absolute sure”.

Helia och Kiana

Dag 2) Vi fortsätter dagen med mycket träning och många snurriga snurrar. Vi spenderar också en stor del av tiden att prata om persisk dans kontra iransk dansk (åh, vad vi har diskuterat kring vad ordet ”persian” verkligen innebär), om lika dansstilar, känsla och teknik. Hon lär mig om olika instrument, låtars uppbyggnad och konsten av att förstå strukturen för att skapa en koreografi. När det har gått fyra timmar är det dags att börja med min koreografi. Hon sätter på låten och ber mig att dansa…

Dag 3) Underbara trevliga holländska danselever samlas i skolans danslokal. Vi bjuds på allt från magdans till afghans dans. Jag har på mig en av Helias persiska dansdräkter och biter nervöst på mina redan sönderbitna naglar. Jag funderar om min tre timmars träning på förmiddagen var tillräcklig.

Sedan är det dags! Tack gode gud tar jag mig igenom koreografin och lyckas behålla mitt leende under dansen – förvisso med spända axlar och två improviserade steg. ;)

Kiana uppträder i Holland

Kvällen avslutas med att Helia gör ett magiskt uppträdande som får håret att resa sig. Jag förstår mig inte på henne, off-stage är hon en person som kan beskrivas som sprallig, ständigt skrattande, tidsoptimist, goofy, hakuna matata och FANTASTISK. On-stage är hon en helt annan person. Hon förvandlas till en artist som uttrycker låten med varenda kroppsdel och inte minst hennes ansiktsuttryck. Hon blir extremt fokuserad, precis och perfektionist.

Som sagt, jag är otroligt tacksam för dessa tre dagar. Jag har lärt mig mycket och blivit inspirerad. Jag vet också att det här var början på min persiska dansresa. Extra trevligt var det dessutom att bo hos hennes vän och danselev som tog ”mysigt boende” på en helt annan nivå.

Ps. Helia kör BMW och gillar fart – ja, det fick mig och tycka om henne ännu mer!


Kiana

Kiana älskar att laga mat och experimentera, främst persiskt. Här delar hon bland annat med sig av sina kulinariska experiment och recept till Orientalistas läsare.
» Mer på Orientalista om och av KianaKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Danskärlek Persisk dans Resor Helia

Helhelg med Helia - En helg i dansens tecken

5 februari 2015 kl. 19:19
Maria djupdök ner i en helhelg med Helia, en helg full av intryck och nya lärdomar om folkliga danser i olika delar av Iran, om kostymer, tefat, miniatyrer, instrument och historia.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

14 bilder från Layalis elevshower hösten 2014

17 december 2014 kl. 16:45
Det är som sagt elevshowstider och jag har på en vecka klarat av inte mindre än fyra shower, varav två var med Layali. Här bjuder vi på härliga bilder på många av de dansare som uppträdde under de båda kvällarna.
» Läs hela inlägget

Videoglimtar från helgens Danskarusell

27 april 2015 kl. 18:20
Tävlingen Danskarusellen pågår för fullt och igår söndag var det regionsfinal i Stockholm. Tre orientaliska nummer fanns med på scen och en av dem gick vidare till final! Grattis till Tamally!
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.