Dansföreställningar på Hodjapasha Kulturcentrum

Dansföreställningar på Hodjapasha Kulturcentrum
Skrivet av Sabina
Lördag 13 augusti 2011 kl. 23:47

Efter en slö och solig dag då vi mest bara förflyttat oss mellan olika takterrasser, för att läsa och puffa på vattenpipa, så siktade vi in oss på en helkväll på Hodjapasha Kulturcentrum.

Hodjapasha är ett före detta badhus/hammam som byggts om till kulturscen; En häftig lokal med bara tre stolsrader längst med väggen. Flera dagar i veckan står både dansande dervisher och turkisk dansshow på programmet och vi fixade biljetter till båda föreställningarna. Självklart väldigt anpassat för turister, men förutom att det bara ligger runt hörnet från vårt hotell så såg det lovande ut på de videoklipp vi spanade på. Plus att vi just kunde få både dervisher, magdans och folkdans på ett och samma ställe.

Sema-cermonin var något kortare än när jag såg dansande dervisher på Kulturhuset i Stockholm i höstas, men denna gång hamnade jag mycket närmare scen (typ en meter från dem) och dervisherna snurrade nog varv ändå för att det skulle vara en häftig upplevelse.

Efter en nypa frisk luft gick vi in igen och fick i oss 1½ timme med allt från modern och klassisk magdans till olika typer av folkdanser. Dansarna höll genomgående hög kvalitet och var bra synkade så väl i dräkter, frisyrer, uttryck och koreografi. Dessutom var det tydligt att alla på scen, både dansare och musiker, hade väldigt roligt ihop. Kan vara att jag är lite "hemmablind", men magdansen var det som imponerade minst av alla stilarna. Tjejerna dansade helt ok men lite enformigt, det blev aldrig riktigt spännande förutom i det moderna dansstycket som involverade dubbelslöja, bra variation i rörelser samt fluorescerande ljus. Under sista föreställningen lyckades jag ta en hel del bilder med min nya superkamera. Här kommer ett urval.

Ottomansk magdans (från Istanbul).

Orientalisk dans.

Dans från Balkanområdet.

Romsk zigenardans från området Thracian.

Azerbadjansk duett.

Orientaliskt solo.

Orientalsk gruppdans.

Dans från området kring Svarta havet.


Äldre inlägg:
« Gata upp och ner i Istanbul


Kommentarer

faouzi badir
Tisdag 16 augusti 2011 kl. 06:43
i like that so much and i am very happy to see a such thing happend all around the world; thank you

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Turkiet Dansshow Dans Istanbul

Arrangera fler haflor och konserter!

7 november 2012 kl. 20:15
Hafla - ett allmänt begrepp i magdansvärlden för en enklare dansshow där både nybörjare och mer erfarna får uppträda i ett varmt och välkomnande sammanhang.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Çemberlitas Hamami i Istanbul

25 oktober 2011 kl. 11:43
När jag var i Istanbul i somras stod ett hammambesök på måstelistan och förväntningarna var höga eftersom Turkiet har ett stark ryktet vad gäller just hammam...
» Läs hela inlägget

Gata upp och ner i Istanbul

12 augusti 2011 kl. 22:46
Phu! Vi har vandrat gata upp och gata ner i både gamla Istanbul och i området kring Taksim.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Pia Hellström är ny medlem.
» MUSTAFA COSAN BOCHUM POLIZEI ZOOLOGIE har kommenterat på 14 bilder från Layalis elevshower hösten 2014: MUSTAFA COSAN MÜMÜN COSAN MÜMIN COSAN AHMET COSAN ...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.