Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Sommarkvällsmusik med Kani och vänner

Skrivet av Leo
Onsdag 3 juli 2013 kl. 15:42

Förra onsdagen tog tre musiker med instrument från Mellanöstern och en sångerska med sånger därifrån plats i en svensk stenkyrka från 1100-talet tillsammans med en pianist. Få tillfällen är så fantastiska som när kulturer möts och element av det bästa i dem smälter samman till något nytt. Den här examenskonserten från Kungliga Musikhögskolan, där musik från Mellanöstern upplevdes med akustiken och i atmosfären i Spånga Kyrka, var just ett sådant tillfälle.

När vi ändå är inne på det kyrkliga, här är showens höjdpunkt: Karzan Mahmood och Moshtagh Feizyabi i en daf-duett som gick från ett mjukt trummande likt regndroppar till ett crescendo likt åskan från en arg gud.

Trumman används inom sufismen i ceremonier för att inducera andra medvetandetillstånd. Jag förstår varför. Det var bara att släppa taget om verkligheten och följa med när trummorna ekade mellan väggarna, ackompanjerade av Kanis sång.

Programmet började med att Shamiran "Kani" Said sjöng "Shushey Betall" a cappella. Det var en fantastisk öppning att höra Kanis röst klart och rent i kyrkan. Sedan följde bland annat en duett med Kani på sång och Karzan Mahmood på persisk tar, och en vacker pianoimprovisation av Värmlandsvisan av David Bergström.

Under allt detta lutade jag mig tillbaka, slöt ögonen, och bara satt och njöt. Jag återvände endast till verkligheten under korta stunder för att ta lite bilder. Här ser vi Moshtagh Feizyabi med en bendir.

Det hela var en otrolig upplevelse som påminde mig om den gången jag lyssnade på Mozartensemblen i Mozarthaus i Wien. En liten grupp väldigt duktiga musiker i en liten historisk lokal med mycket bra ljud. Filmerna gör varken ljudet eller upplevelsen rättvisa.


Leo

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av LeoKommentarer

SALAR SAID
Onsdag 14 augusti 2013 kl. 14:54
ett atmosfär fullt av röst som hamnar i hjärtat.Vackert ´,starkt och trolande upplevelse

salar
Fredag 21 mars 2014 kl. 17:40
an atmosphere full of voice that settle down inside the heart. Beautiful, strong and trolling experience.

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Konsert i Stockholm
Onsdag 26 juni 2013 kl. 19:00
» Var du på konserten? Skriv en kommentar.

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Musik Video Konsert Recension

Orientaliska godbitar från helgens Folk- & världsmusikgala

22 april 2013 kl. 14:33
Tröttheten gör sig fortfarande påmind så här måndag efter tre intensiva dagar med musik och dans i Gävle - jag har varit på Folk- och Världsmusikgala.
» Läs hela inlägget

Natacha och trumpojkarna

11 mars 2012 kl. 18:37
Senaste två gångerna som Natacha Atlas spelat i Sverige är det trumpojkarna som imponerat på mig mest.
» Läs hela inlägget

Hakim i Stockholm

6 november 2011 kl. 13:35
Nu i veckan kom egyptiske Hakim tillbaka till Sverige för en miniturné och igår fyllde vi Konserthuset i Stockholm. Publiken var i extas redan från början och precis...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.