Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Orientaliska godbitar från helgens Folk- & världsmusikgala

Skrivet av Sabina
Måndag 22 april 2013 kl. 14:33

Tröttheten gör sig fortfarande påmind så här måndag efter tre intensiva dagar med musik och dans i Gävle - jag har varit på Folk- och världsmusikgala. Jag har sprungit mellan konserter, föreläsningar, samtal, mingel, fler konserter, jam och massor av dans.

Svensk folkmusik är naturligtvis starkt närvarande på ett sånt här event men det fanns glädjande nog flera inslag från de områden som vi bevakar på Orientalista - speciellt i projekt som arbetar med att lyfta fram nya eller nyanlända artister (Ta plats & Katapult). Turkiskt, kurdiskt, indiskt, egyptiskt och uzbekiskt för att nämna några.

Även under galakvällen fanns orienten närvarande. Baluchiska Padik uppträdde på scen och ett par artister och grupper var nominerade; Algeriska Karima Nayt som Årets artist och Årets utgåva, Tarabband som Årets tvärspel samt Nadin Al Khalidi, sångerska i Tarabband, som Årets traditionsbärare.

Men det blev ett pris också - Karima Nayt fick ta emot pris för sin skiva Quoi d´autre? som utsågs till Årets utgåva. Mabrouk! Grattis!

Folk- & Världsmusikgalan 2013 - Karima Nayt - Årets utgåva

Klicka på bilderna för större format.

Rebaz Duo (kurdisk/svensk folkmusik) samt Rojda Sahin & Berrin Sahin med Turgay Özdemir (turkisk folkmusik).

Folk- & Världsmusikgalan 2013 - Rebaz DuoFolk- & Världsmusikgalan 2013 - Rojda Sahin & Berrin Sahin med Turgay Özdemir

Mohanned Hawas med meddansare (modern orientalisk dans) samt Östblocket (salig blandning av arabiskt, turkiskt, balkan m.m.).

Folk- & Världsmusikgalan 2013 - Mohanned Hawas med meddansareFolk- & Världsmusikgalan 2013 - Östblocket

Guljahon Baiz (uzbekisk folkmusik) samt Padik med Agnes (baluchiskt).

Folk- & Världsmusikgalan 2013 - Guljahon BaizFolk- & Världsmusikgalan 2013 - Padik

Vi själva lägger dessutom till priset Bäst klädd som går till Nadin Al Khalidi som kom till galan i en jättesnygg sari samt SR:s Esmeralda Moberg klädd i en glittrig meleyaklänning.

Videobonus med Padik (filmad på deras begäran) men hela galan går att se via https://gala.solidtango.com/video/2013-04-20-galakonsert (i mycket bättre vinkel dessutom).
Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Konsert i Gävle
Fredag 19 april 2013 kl. 12:30
» Var du på konserten? Skriv en kommentar.
Konsert i Gävle
Lördag 20 april 2013 kl. 13:00
» Var du på konserten? Skriv en kommentar.

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Festival Konsert Musik Video Agnes

Sommarkvällsmusik med Kani och vänner

3 juli 2013 kl. 15:42
Leo har varit på examenskonsert med Kungliga Musikhögskolan, där musik från Mellanöstern upplevdes med akustiken och i atmosfären i Spånga Kyrka.
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer

Caravan of Life

18 augusti 2015 kl. 19:49
Persiske Omar Khayyam och svenske Carl Michael Bellman har mer gemensamt än man kan tro. Sarah Riedel och Mahsa Vahdat med musiker bjöd på en musikalisk upplevelse under Stockholms kulturfestival som vävde samma då och nu, där och här.
» Läs hela inlägget

Best of Sweden

14 augusti 2015 kl. 10:25
De finns mitt bland oss. De är stora artister i sina hemländer, men här är de okända. Konserten Best of Sweden visar upp några av de bästa artister som finns i Sverige med musik från Iran, Syrien och Egypten.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.