Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Sidonias guide till magnät

Sidonias guide till magnät

Sidonia "in action" med ett glittrigt magnät.
Foto: Leo Sutic

Skrivet av Sidonia
Söndag 14 april 2013 kl. 09:47

Den vanligaste frågan jag får från andra dansare är: ʺVar köpte du ditt magnät?ʺ följt av diverse frågor om hur de sitter fast, vilka färger det finns och så vidare. Många vill av olika anledningar inte ha helt bar mage, men ändå ha friheten att bära en tvådelad dräkt. Några kanske vill dölja ärr eller bristningar, några vill bara känna sig mer påklädda och eleganta. Några vill skapa en illusion av en helklänning eller ha en glittrande mage utan att behöva spraya på glitter varje uppträdande! Så, nu ska jag försöka sammanfatta allt jag vet om magnät.

Var köper man magnät?

Jag köper mina nät från Bellystockings.com. Det finns andra inköpsställen både på nätet och säkert i svenska butiker, men de har jag inte provat och kan inte uttala mig om. Jag är på inget sätt sponsrad av Bellystockings.com, utan fortsätter handla och rekommendera dem eftersom de helt enkelt funkar!

Hur vet man vilken färg man ska ha?

Det finns många hudtoner, och det går att beställa färgprover (swatches) för att kolla innan man beställer ett helt magnät. Då tar man tygbiten, sträcker den över magen och ser om den passar ens egen hudfärg. Ska man ha en mer spejsig färg som svartglittrig eller lila så behövs inte det om man inte ska matcha färgen till en dräkt.

Hur förvarar man sitt magnät?

Inte i de förslutningsbara plastpåsarna som de kommer i, för då stänger man in all fukt efter användning (ewww). Använd tygpåsar eller örngott så tyget kan andas, vädra och torka. Om man vill se vilken färg det är i påsen så kan man använda genomskinliga tvättpåsar.

Hur sitter de på kroppen?

De sitter som en baddräkt. Antingen hålls nätet upp av de genomskinliga axelbanden som följer med, eller så syr man fast näten i behån på sin dräkt. Sen kan man välja om man vill ha ihopsydd eller öppningsbar gren, string eller heltrosa och en massa andra modeller.

Hur syr man fast magnät?

Selina tipsade mig om att man bara behöver sy fast halva magnätet i behån, för då stannar resten uppe. Då syr man alltså fast halvan som sitter framtill under behåkuporna. Jag testade själv och det funkade. Tydligen sträcks tyget tillräckligt i ryggen för att det ska stanna uppe! Då sitter behån utanpå nätet, och är bara att dra på.

Går de inte sönder direkt då?

Hittills har jag samlat på mig sex stycken nät på fyra år och även de äldsta håller fortfarande. Trots min ibland brutala hantering av det sköra tyget. Förvara bara inte magnät bredvid dräkter med vassa strassbroderier, så går allt bra!

Filmtips: Video från 1972 med Suheir Zaki i ett grönt magnät!


Sidonia

Gästskribent från Uppsala.
» Mer på Orientalista om och av SidoniaKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Magdansdräkter

Unboxning av en magdansdräkt från Eman Zaki

25 oktober 2013 kl. 12:47
Förberedelse pågår inför kommande dansfestivalmaraton och Cecilia hade lyckas omdirigera en leverans från Kairo hem till mig där hon tillfälligt flyttat in. Och så ringde det på dörren...
» Läs hela inlägget

Isabelles blåglittriga magdansdräkt

7 juli 2013 kl. 19:57
Isabelle fastnade för ett blå pärl- och paljettbroderat tyg som sedan sakta växte fram till en vacker magdansdräkt...
» Läs hela inlägget

Ylvas blå magdansdräkt - häftig drapering över höften

9 juni 2013 kl. 10:32
Bjuder på bilder på en blå magdansdräkt skapad av Ylva som också uppträdde med den på en elevshow i för ett par veckor sedan.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Dansdräkter

Inspiration för dig som funderar på att sy en egen dansdräkt. Välkommen att bidra med bild på din egen dräkt, maila oss på kontakt@orientalista.se.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.