Julmat på ett orientaliskt fat
Julskinka och prinskorv i all ära
Men hur mycket julmat i magen orkar man bära?
Man kan bli less på senap och sill
Och längta efter ris, kebab och dill
Så här kommer ett juligt alternativ för en Orientalista
Se till att ha med detta på din inköpslista
Lax med saffran & rosmarin
Ingredienser:
2,5 dl Basmatiris
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Laxfiléer (ca 600 g)
2 morötter
2 tsk saffran
1/2 tsk socker
2,5 dl grädde
Rosmarin
Tillagning:
- Hacka rosmarin, motsvarande 2 tsk. Rör ihop det med 1 tsk saffran och grädde. Skala och skiva morötter och lägg dem i en form. Krydda laxen med salt och peppar och lägg på morötterna. Häll över saffransblandningen. Låt det ligga i ugn i ca 20 minuter på 225 grader.
- Häll resten av saffranet och socker i en mortel och börja mortla. När detta är gjort, häll över blandningen i en kopp/liten skål. Koka upp vatten och häll ca 2 msk kokad vatten i koppen/skålen.
- Koka riset på hög värme i saltat vatten. Rör om och låt riset koka i ca 10 minuter. Smaka på ett riskorn då och då – det ska vara ”al dente”. Ta bort kastrullen från plattan och sila riset. Häll ca 2 msk vatten och lite rapsolja i den tomma kastrullen. Sila ner riset i kastrullen till en bergsliknande form. Gör några ”hål” i riset med en sked. Sätt på locket med en duk och koka på låg värme. Ta inte bort locket från kastrullen under den här tiden. När riset är klar, häll över saffransblandningen från punkt 2 på riset.
Se bild under punkt 4 på tidigare recept.
- Servera och garnera med rosmarin.
Dryck till:
THE WINE att dricka till detta är vita Chateau Musar!
Efterrätt
Häromdagen gjorde jag ett par saffransbullar à la Iran som jag vill jag kalla det. Och det som gör det ”à la” är egentligen att jag använde bra saffran från Iran + pistaschnötter. Jag kan egentligen inte baka för fem öre och missade hela grejen med att man inte ska ta död på jästen genom att hälla på kokhett smör. MEN huvudsaken är att smaken blev riktigt bra ;) och på bild ser det väl ändå ganska ok ut…? Hur som helst, mitt budskap är; ta ditt bästa recept på saffransbullar och pimpa up det med bra saffran (om du har vägarna förbi en orientalisk matbutik). Finhacka pistasch och garnera bullarna.
GOD JUL!
Kiana
Kiana älskar att laga mat och experimentera, främst persiskt. Här delar hon bland annat med sig av sina kulinariska experiment och recept till Orientalistas läsare.» Mer på Orientalista om och av Kiana
Läs fler orientaliska reflektioner om:
Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
Persiska kotletter - en perfekt sidorätt
Kotletter är en perfekt sidorätt. Kiana serverade det tillsammans med ris och djoje kebab men de är även riktigt goda att äta med bröd.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
Kiana lagar fesenjoon
Så här såg det ut för en vecka sedan när vi hade dansträning hemma hos Kiana och hon passade på att laga och bjuda på den persiska rätten fesenjoon - en rätt som man enligt Kianas pappa egentligen inte bör bjuda gäster på eftersom den kan vara både söt och sur, helt beroende på kockens vilja.
» Läs hela inlägget