Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Julmat på ett orientaliskt fat

Julmat på ett orientaliskt fat
Skrivet av Kiana
Lördag 22 december 2012 kl. 00:13

Julskinka och prinskorv i all ära
Men hur mycket julmat i magen orkar man bära?
Man kan bli less på senap och sill
Och längta efter ris, kebab och dill
Så här kommer ett juligt alternativ för en Orientalista
Se till att ha med detta på din inköpslista

Lax med saffran & rosmarin

Ingredienser:

2,5 dl Basmatiris
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Laxfiléer (ca 600 g)
2 morötter
2 tsk saffran
1/2 tsk socker
2,5 dl grädde
Rosmarin

Tillagning:

 1. Hacka rosmarin, motsvarande 2 tsk. Rör ihop det med 1 tsk saffran och grädde. Skala och skiva morötter och lägg dem i en form. Krydda laxen med salt och peppar och lägg på morötterna. Häll över saffransblandningen. Låt det ligga i ugn i ca 20 minuter på 225 grader.
 2. Häll resten av saffranet och socker i en mortel och börja mortla. När detta är gjort, häll över blandningen i en kopp/liten skål. Koka upp vatten och häll ca 2 msk kokad vatten i koppen/skålen.
 3. Koka riset på hög värme i saltat vatten. Rör om och låt riset koka i ca 10 minuter. Smaka på ett riskorn då och då – det ska vara ”al dente”. Ta bort kastrullen från plattan och sila riset. Häll ca 2 msk vatten och lite rapsolja i den tomma kastrullen. Sila ner riset i kastrullen till en bergsliknande form. Gör några ”hål” i riset med en sked. Sätt på locket med en duk och koka på låg värme. Ta inte bort locket från kastrullen under den här tiden. När riset är klar, häll över saffransblandningen från punkt 2 på riset.

Se bild under punkt 4 på tidigare recept.

 1. Servera och garnera med rosmarin.

Dryck till:

THE WINE att dricka till detta är vita Chateau Musar!

Efterrätt

Häromdagen gjorde jag ett par saffransbullar à la Iran som jag vill jag kalla det. Och det som gör det ”à la” är egentligen att jag använde bra saffran från Iran + pistaschnötter. Jag kan egentligen inte baka för fem öre och missade hela grejen med att man inte ska ta död på jästen genom att hälla på kokhett smör. MEN huvudsaken är att smaken blev riktigt bra ;) och på bild ser det väl ändå ganska ok ut…? Hur som helst, mitt budskap är; ta ditt bästa recept på saffransbullar och pimpa up det med bra saffran (om du har vägarna förbi en orientalisk matbutik). Finhacka pistasch och garnera bullarna.

GOD JUL!


Kiana

Kiana älskar att laga mat och experimentera, främst persiskt. Här delar hon bland annat med sig av sina kulinariska experiment och recept till Orientalistas läsare.
» Mer på Orientalista om och av KianaKommentarer

Tomten på Telefonplan
Söndag 23 december 2012 kl. 07:47
Muuuuuums Ali Baba!
God Jul & Gott 2013

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Recept Persisk mat Mat

Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris

20 mars 2014 kl. 10:03
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Persiska kotletter - en perfekt sidorätt

15 juli 2013 kl. 20:29
Kotletter är en perfekt sidorätt. Kiana serverade det tillsammans med ris och djoje kebab men de är även riktigt goda att äta med bröd.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Kiana lagar fesenjoon

3 mars 2013 kl. 20:04
Så här såg det ut för en vecka sedan när vi hade dansträning hemma hos Kiana och hon passade på att laga och bjuda på den persiska rätten fesenjoon - en rätt som man enligt Kianas pappa egentligen inte bör bjuda gäster på eftersom den kan vara både söt och sur, helt beroende på kockens vilja.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.