Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Första veckan i Fes

Första veckan i Fes
Skrivet av Sabina
Måndag 4 januari 2010 kl. 08:45

Första veckan i Fes är slut och i skrivande stund (söndag kväll) borde jag egentligen göra klart min hemläxa och öva på några fler glosor. Det känns som om ingenting fastnar men förmodligen är det nog ändå en hel del. På lektionerna lyckas jag både bygga ihop och svara på frågor men hemma eller ute på stan pratar alla så otroligt mycket snabbare och dessutom med dialekt, så än så länge känner jag mig språkligt handikappad. Inte blir självförtroendet heller bättre av att amerikanska Suzy nästan är flytande på arabiska och pratar med alla kring oss.

Tack vare Suzy, som bara är här på en veckas återbesök, har jag kommit iväg på flera strapatser till medinan samt även till ett pyttelitet museum där vi tittade på gamla musikinstrument, broderier, mattor och annan konsthantverk. Igår köpte vi flera fotbollar och basketbollar, och de tog vid med oss imorse när vi tillsammans med vår värdinna Fatima Zohra gick till ett barnhem för föräldralösa pojkar. Medan hälften av pojkarna invigde en av de nya fotbollarna hängde resten kring (på) oss och pratade både arabiska, darsu (marockansk dialekt), franska och lite engelska. Min digitalkamera gick gänget runt och jag har nästan hundratalet bilder på antingen fotboll eller posterande småpojkar som försöker se så tuffa ut som möjligt.

Helgen avslutade vi på ett internationellt kafé som drivs av engelske Mike. Medan vi drack myntate och Suzy fick en hennatatuering lyssnade vi på en berberkille som sjöng och spelade Gamberi, ett avlångt stränginstrument. Han fick rätt snabbt sällskap av ett par andra gitarrspelande musiker samt ytterligare en kille som dansade runt i vad som verkade vara väldigt improviserat och spontant men som förmodligen hade sina regler och stegkombinationer.

Jag passade även på att lämnat mitt nummer till kaféägaren som ska skicka det vidare till en amerikansk tjej här i Fes som arbetar som dansös och håller lektioner i orientalisk dans. Jag hoppas fortfarande att Fatima Zohra lyckas boka in mig på en dansworkshop med en marockansk tjej, men det vore intressant att höra vad en amerikansk dansös gör här och hur hon tas emot av lokalbefolkningen. Dans verkar generellt väldigt uppskattat och min värdinna pratar ofta om att orientalisk dans är bra träning och att hon skulle vilja lära sig mer teknik. Vid ett par tillfällen, bland annat på nyårsafton, har vi dragit igång musik här hemma och dansat tillsammans.

Varje dag känner jag mig allt mer avslappnad och hemma. Jag har fått in en viss dagsrytm som består av äta, skola, äta, utflykt och äta ännu mer. Jag tror mig ha förstått nu hur medinan hänger ihop och känner igen fler och fler gator och speciella korsningar, än har jag inte gått vilse och tänker inte göra det heller in‘shalla. Jag spanar på allt möjligt spännande kring mig och snart hoppas jag komma igång med shoppingen (på arabiska förstås) - för oj, vad fina saker det finns här.


Äldre inlägg:
« Hej lilla darbukatrumma
Nyare inlägg:
Sakta vaknar arabiskan »


Kommentarer

Cissi & Tala
Onsdag 6 januari 2010 kl. 19:59
Varför nämner du ingenting om någon shisha? Är det ont om det eller... ? ;) (muhahaha)

SabinaSabina
Torsdag 7 januari 2010 kl. 11:59
Ja, men rub it in, tjejer. Bara för att ni är insnöade och inte har något bättre för er. ;)
Ja, det har varit ont om Shisha här. Men jag har spanat in Fes Lounge, ska försöka ta mig dit snart - och då jäklar ska jag puffa pipa igen.

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Marocko Arabiska Café Clock Konsert Fes

Jilaliyat - när damerna får dansgolvet att svänga

17 januari 2012 kl. 12:13
Söndagskonsert hos Café Clock i Marocko, Jilaliyat med fyra damer på trummor och tamburin - det gick inte att sitta still.
» Läs hela inlägget

Konsert i Marocko - Issawa

7 april 2010 kl. 20:16
Söndagskvällarna är likställt med konsert på Café Clock. Så ock i söndags. Här kommer litet smakprov.
» Läs hela inlägget

Det blev en till utomhuskonsert i Fes

15 juni 2012 kl. 11:44
Ena stunden funderar man på att kanske gå och lägga sig tidigt, andra stunden är man på väg mot en El Safi-konsert och köper svarta biljetter bredvid en polisbil.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.