Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Hej lilla darbukatrumma

Skrivet av Sabina
Onsdag 30 december 2009 kl. 11:23

Det krävs fingerfärdighet och nu efter en timmes darbukalektion så känns det i överarmarna att både armar men främst fingrar har fått jobba. Först jobbade vi med att få till min fingersättning och rätt ljud, men större delen av lektionen gick till att träna på kombinationer och rytmer. Och fort skulle det gå, här skulle det inte vara något mesande utan jag fick bara jobba snabbare och snabbare hela tiden.

Dum dum tiki tik dum tiki tik, tiki dum dum tiki tik dum tiki tik.

Som mycket annat med den här resan så hade jag väl inga egentliga förväntningar på lektionens innehåll, men det kändes som om jag kom igång rätt snabbt. Det var väl bara ett specifikt ljud som inte ville låta sig höras men i övrigt gick det bra. Med min stapplande arabiska var det inte heller helt lätt att förstå exakt hur man skulle göra, men han korrigerade mig hela tiden så gott han kunde och pekade på både knogar, fingerspetsar och områden på trumman.

Nu har jag en lista framför mig med namn på olika rytmer. Några av dem känner jag till sedan tidigare, andra har jag hört innan men aldrig lärt mig namnen på och andra var helt nya. Till exempel Misahll shaabi, en marockansk rytm som spontant kändes lite oberäknelig med många snabba “tiki tiki“. Nästa gång ska han försöka få mig till att spela samtliga rytmer och jag har fått i hemläxa att träna med fingrarna fram och tillbaka mot handflatan i en “solfjäderrörelse”. Det borde man förresten träna på även som dansös. Mjuka leder gäller hela kroppen och inte enbart höfter och axlar.

Det är lockande att fortsätta träna även hemma i Sverige igen men risken är väl då att jag snällt får sitta vid trumman hela tiden medan de andra tjejerna dansar, Hanna till exempel har redan utnämnt till nästa haflas tablatjej.

Dum dum tiki tik dum tiki tik, tiki dum dum tiki tik dum tiki tik tiki DUM.
Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Fes Workshop Marocko Darbuka

Klart jag har tid att dansa i Marocko

20 juni 2012 kl. 20:01
Att hålla i dansklass i Fes kan också betyda att man måste hämta slöjor och bambupinnar och ta sig genom medinan med många frågande blickar efter sig.
» Läs hela inlägget - 3 kommentarer

Jag har äntligen fått dansa

12 januari 2010 kl. 11:30
Jag är halvvägs genom studierna och plötsligt känns det som om det är nu det jobbiga börjar. Läraren matar på med grammatiska regler och tusentals nya ord varje dag. Hur ska jag lyckas komma ihåg allt?...
» Läs hela inlägget - 3 kommentarer

Sakta vaknar arabiskan

7 januari 2010 kl. 11:55
Sent igår kväll satt jag i matrummet och tragglade med hemläxa när Fatima Zohra kom rusande och sa att vi alla skulle iväg till hennes bror med familj som bor på andra sidan stan. Vi skulle äta sen sen...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.