Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Sju dansfilmer att imponeras över - eller att tappa hakan åt

Skrivet av Sabina
Torsdag 23 maj 2013 kl. 21:01

Vad skulle vi göra utan Internet och dess miljontals videofilmer med både bra och mindre bra innehåll. Låt mig bjuda på några godbitar med både sura och söta karameller.

Dansdräkt som drar blickarna till sig
Inledningsvis ett kort klipp som motbevisar uttrycket "det var bättre förr" - dansdräkten i början av det här klippet är inte en design som skulle se strålkastarljus idag, hoppas jag iaf.

Shimmychock
Den här har jag visserligen länkat till tidigare efter att själv ha sett Elisangela i ett improviserat trumsolo under en magdanstävling. Det är ett fusionnummer som man kan ha många åsikter om, men missa inte alla hennes olika varianter av shimmy - speciellt 2.20 in i filmen kan man lätt tappa hakan.

Vertikala magrullningar
I kategorin semesterfilmer har det här klippet dykt upp, dansösen i bild visar på både dansglädje och energi tillsammans med flera nya rörelser som jag själv aldrig sett tidigare på en orientalisk dansscen. Eller vad säger ni om "scenrullning" (1:55) eller "studs med stort svärd" (1:20)?

Egyptian reggae
En annan scenrullning finns i den här gamla klassikern som jag återkommer till gång på gång. Den är full av fördomar och karikatyrer men det är den dansande kamelen som "gör det". Att det här klippet dessutom inspirerat till kamelen som jag själv fick möjlighet att använda i ett av mina nummer för två år sedan gör det inte sämre. Jag kan inte låta bli att älska det.

Även Wookies kan dansa
För fem år sedan var jag själv med och gjorde ett Star Wars-inspirerat dansnummer men det här gänget tar det hela ett par steg längre. Aldrig kunde jag väl tro att en wookie gjorde sig så här bra i en magdansdräkt.

Bärbara vattenpipor
Vattenpipan är inte direkt lätt att dansa med (kol som bränns, en slang att trassla in sig i, vatten som skvalpar runt i flaskan) men här är tre tjejer som hittat en lösning som tillåter dem att både röka och dansa runt samtidigt. Jodå, piporna är igång!

The Uru Tribe
Och så avslutningsivs en alldeles purfärsk video, i skrivande stund enbart tre dagar gammalt, från senaste Tribal Fest i Amerika; ett uppträdande med gruppen The Uru Tribe - tolv män på scen samtidigt i ett riktigt coolt tribalnummer.
Kommentarer

Suztherock
Lördag 25 maj 2013 kl. 11:35
Härlig blandning av förfäran och fasination!!!

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Kamel Video Magdansdräkter Dans Tribal Vattenpipa

Egyptisk reggae med en kamel att älska

19 mars 2010 kl. 12:35
Vaknade till radion häromdagen och hörde en låt som samplat rytm från Johnathan Richmans Egyptian Reggae - och jag kom förstås direkt att tänka på den charmiga kamelen som finns i den här videon. ...
» Läs hela inlägget

80 minuter ATS från Uppsala

14 september 2015 kl. 18:10
Hämta en kopp te och sätt dig bekvämt! Här kommer dagens dansinjektion - 80 minuter ATS (American Tribal Style) från helgens kulturnatt i Uppsala.
» Läs hela inlägget

Dansen som flytthjälp - intervju med Jeka, Anastasia och Lina

10 juni 2015 kl. 20:57
Oavsett anledning till att flytta för att byta stad eller land att bo i kan det vara svårt att komma in i nya kretsar. Lina, Jeka och Anastasia berättar hur dansen hjälpte dem att få vänner i Sverige.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Dansdräkter

Inspiration för dig som funderar på att sy en egen dansdräkt. Välkommen att bidra med bild på din egen dräkt, maila oss på kontakt@orientalista.se.

Privatannonser Second Hand

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.