Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Dansen som flytthjälp - intervju med Jeka, Anastasia och Lina

Skrivet av Sabina
Onsdag 10 juni 2015 kl. 20:57

Oavsett anledning till att flytta för att byta stad eller land att bo i kan det vara svårt att komma in i nya vänskapskretsar. Men dansintresset kan hjälpa dig på vägen.

Anastasia, Jeka och Lina har alla tre valt att lämna sitt respektive hemländer för att flytta till Sverige, och alla tre säger att de har den orientaliska dansen att tacka för flera av sina nya vänner.

Lina kommer från Kina och flyttade till Malmö år 2008. Hon dansade inte sedan tidigare utan det var först när hon redan bodde i Sverige som hon tog kontakt med dansskolan Dansöz och började ta magdanslektioner hos Selina Sevil. Tack vare dansen och de människor hon lärde känna där säger hon att hon idag känner sig mer hemma i Sverige, hon fick inte bara nya vänner utan de hjälpte henne även att komma in i den svenska vardagen.

Lina

Jeka flyttade till Stockholm från Venezuela för lite mer än ett år sedan men hade sedan tidigare kontakt med flera tribal- och ATS-dansare i både Malmö och Köpenhamn, bland annat Dud Murmand och Pernilla Sund. De tipsade henne om Ulla Edenmark i Stockholm som i sin tur introducerade Jeka för Helen Keskitalo and Berenike Ström och därefter kom dansandet igång. Precis som Lina har Jeka lärt känna många nya människor tack vare dansen, fler än via till exempel SFI (svenska för invandrare, red anm.). Men hon tillägger att det ändå kan vara svårt när man som hon är blyg och inte direkt vågar öppna upp sig för nya människor.

Jeka

Även Anastasia sonderade dansterrängen i Sverige innan hon år 2012 lämnade Ukraina och flyttade till Malmö. Men det var först när hon var på plats som hon tog kontakt med och träffade de danslärare som finns i Skåne. Hon började dansa och träna tillsammans med Pernilla Sund och Karolina Alvaker på TribalDance Skåne och, precis som Lina, började hon senare även att dansa hos Selina Sevil.

Ett gemensamt intresse är ett fantastiskt sätt att träffa nya människor på, berättar hon. Det är underbart att prata om dansstilar, dräkter, festivaler med mera och inse att man förstår varandra.

Anastasia

Både Jeka och Anastasia jobbade som lärare och koreografer innan de kom till Sverige och det har de båda fortsatt med här. Anastasia är idag med i gruppen Black Diamond och undervisar på Tribal Nocturn i Malmö medan Jeka undervisar på Layali Orientaliska Dansakademi i Stockholm. Även Lina jobbar som dansare i Skåne och uppträder regelbundet.

Speciellt när man är i en omgivning där man på grund av språket har svårt att kommunicera är alla tre eniga om att dans är ett bra sätt att börja umgås på innan man lärt sig det lokala språket.

Tjejernas råd till de som är på väg att flytta till en ny stad eller ett nytt land är att leta efter både lärare och dansskolor samt aktiva dansare - och sen våga ta kontakt. Ta lektioner och workshops och uppträd på shower och dansfester arrangerade av lokala dansare. Viktigt är också att umgås med de andra dansarna även utanför studion och scenen, att bjuda in till en fika är till exempel ett bra sätt att komma lite närmare de som du vil lära känna lite bättre.

Välkomna till Sverige säger vi på Orientalista. Kul att ni är här!
Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Dans Intervju

Full representation i Danskarusellen

2 april 2015 kl. 10:41
De färgglada slöjorna har virvlat färdigt och glittret har lagt efter första fasen av Danskarusellen. Flertalet orientaliska nummer har varit med och ett helg gäng har även gått vidare till regionsfinal.
» Läs hela inlägget

På stipendieresa i Kolkata

10 november 2014 kl. 19:13
Två svenska stipendiater på kathak- och tablastipendium spenderade sommaren i Kolkata, Indien. Julia delar med sig av sina upplevelser som var båda varma, utmanande, roliga och fina.
» Läs hela inlägget

Selina sökte magdanslyckan (och kontraktet) i Beirut

25 augusti 2013 kl. 12:40
Under sommaren har Selina Sevil från Malmö spenderat några veckor i Beirut, Libanon för först hård dansträning och sedan uppvisning/uttagning inför för att eventuellt få magdanskontrakt i Nordafrika/Mellanöstern. Vi är förstås nyfikna och frågvisa...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.