Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Varmt väder och funderingar kring marockanska kläder

Varmt väder och funderingar kring marockanska kläder
Skrivet av Sabina
Fredag 2 april 2010 kl. 14:25
Jag är tillbaka i Marocko, denna gång bara för mer klassisk semester och förstås hälsa på alla de vänner som jag fick här i januari. Och så skadar det ju inte att hålla arabiskan vid liv.

Staden är sig lik men betydligt varmare än sist. Jag behöver inte längre frysa hemma i huset där jag bor som gäst och ute på stan börjar tröjorna bli för tjocka.

Det märks även på gatorna att vädret är varmare; Trots att det är fredag och de flesta av butikerna i medinan är stängda så kryllar det av turister, både i stora grupper och ensamma par. Det är turistkameror överallt och fler ivriga försäljare som erbjuder än det ena, än det andra. Jag själv ilar snabbt förbi både turister och åsnor och vill helst smälta in istället för att sticka ut, som jag ju gör oavsett hur mycket arabiska jag lär mig. Det lär inte heller hjälpa om jag klär mig i en marockansk djellaba.

Men jag provade faktiskt en blårandig djellaba igår. Det finns många att välja på och hittills har jag inte fastnat för någon så pass mycket att jag övervägt ett köp. Men den igår fastnade i minnet, ska kila förbi senare i nästa vecka och se om jag fortfarande vill ha den. Å andra sidan borde jag egentligen satsa på en mer flådig kaftan, ett mer avancerad festplagg i minst två lager, avancerade broderier och med ett jättebälte som framhäver midjan. Nästa gång jag ska hit till Fes är det nämligen för att närvara på ett bröllop och då passar en kaftan mycket bättre. Vore också kul att vid något orientaliskt tillfälle visa upp sig hemma i Sverige i en snygg kaftan. Prisskillnaden är dock enorm. En djellaba kan jag få för 300-500 kr, en kaftan kostar uppåt 3000 kr. Å andra sidan är väl kaftanen ett måste i varje marockanskas garderob...

PS. Dräkten på bilden är en kaftan. (Fatima Zohra på väg till ett bröllop, dec 2009)
Äldre inlägg:
« Minishow på Hatam
Nyare inlägg:
Konsert i Marocko - Issawa »


Kommentarer

Hanna
Fredag 2 april 2010 kl. 18:21
Satsa på kaftanen om du hittar någon extra vacker, det är ett mer unikt plagg. En god investering för en Orientalista!

JoZ
Fredag 2 april 2010 kl. 20:39
klart du ska ha en kaftan!

SabinaSabina
Fredag 2 april 2010 kl. 21:57
Jo, men då måste jag börja leta. Kaftaner är inte helt lätt att bara springa förbi på gatan.

Malin
Fredag 2 april 2010 kl. 22:26
Börja leta!!!

shayma
Fredag 2 december 2011 kl. 14:34
¨jättesnyg


Caftan.se
Måndag 15 juli 2013 kl. 13:32
Marockanska kläder, marockanska caftan finns i Sverige att köpa. Besök caftan.se

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Marocko Klänningar Resor Fes

Klipp från musikfestivalen i Fes

19 juni 2013 kl. 00:40
I förra veckan besökte jag The Fes Festival of World Sacred Music i Marocko. Massor av fina konserter med bland annat syrianska Assala Nasri, libanesiska Abeer Nehme, traditionell sufimusik och modern fusion.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Det blev en till utomhuskonsert i Fes

15 juni 2012 kl. 11:44
Ena stunden funderar man på att kanske gå och lägga sig tidigt, andra stunden är man på väg mot en El Safi-konsert och köper svarta biljetter bredvid en polisbil.
» Läs hela inlägget

Rapport från musikfestivalen i Marocko

13 juni 2012 kl. 11:13
I juni varje år pågår Fès Festival of World Sacred Music i Marocko och jag har lyckats tajma det i år igen. Igår kväll lyssnade jag på både kurdisk/persisk medeltidsfusion samt sufimusik.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.