Tio romantiska Bollywoodlåtar

Skrivet av Karin
Torsdag 25 september 2014 kl. 19:23

Nu är hösten på gång och det är dags för tända ljus, mysiga mörka kvällar och ost och vin med din käresta. För att komma riktigt i stämning har jag valt ut tio romantiska Bollywoodlåtar. Kanske får du inspiration till att uppvakta någon du tycker om?

Kärlek och romantik är en stor och viktig del i Bollywoodfilmerna. Det finns till och med fyra olika ord för kärlek på hindi: mohabbat, ishq, pyar och prem.

Bollywood är fortfarande extremt heteronormativt och könsstereotypt så för att inte blir alltför upprörd kan det vara bra att ta av sig genus-, normkritik- och HBTQ-glasögonen.

Romantisk bollywoodlåt 1 - Tum jo aaye zindagi mein

Den första låten heter Tum jo aaye zindagi mein (När du kom in i mitt liv) och är från filmen Once upon a time in Mumbai.

Romantiskt bollywoodlåt 2 - Sajda 

Nästa heter Sajda (Dyrkan) från My name is Khan. Här spelar Shah Rukh Khan en muslimsk man med aspergers. Kajol spelar hans hinduiska fru. Filmen utspelas i USA och handlar bland annat om muslimers situation efter 9/11. Även USA:s president har en viktig roll i filmen!

Romantisk bollywoodlåt 3 - Mannata 

Nu får vi se en annan av de stora skådespelarna i Bollywood, nämligen Salman Khan. Filmen heter Heroes och låten heter Mannata (Bön/önskan). Vi befinner oss i Punjab i norra Indien. 

Romantisk bollywoodlåt 4 - Yeh tune kya kiya

Uppföljaren till Once upon a time in Mumbai heter inte helt oväntat Once upon a time in Mumbai dobaara (again). Här är det Akshay Kumar och Imran Khans karaktärer som blir kära i Sonakshi Sinhas skådespelerska i filmen. Upplagt för dramatik med andra ord! Låten heter Yeh tune kya kiya? (Vad har du gjort med mig?)

Romantisk bollywoodlåt 5 - Main agar kahoon 

Nu dyker Shah Rukh Khan upp igen tillsammans med Deepika Padukone, den här gången i en mer vanlig roll för honom. Låten heter Main agar kahoon (Om jag säger) och filmen heter Om Shanti Om. Lägg märke till att den är i valstakt vilket är ganska ovanligt. Om jag någon gång gifter mig ska detta vara min brudvals. 

Romantisk bollywoodlåt 6 - Rab ka shukrana

I nästa video får vi ta del av ett litet privat bröllop där endast brudgummen och bruden närvarar. Låten heter Rab ka shukrana (Tack vare Gud) och kommer från gangsterfilmen Jannat (Himlen) 2. Det är Emraan Hashmi som spelar huvudrollen. Bröllop heter shadi på hindi. 

Romantisk bollywoodlåt 7 - Saanson ne baandhi hai dor piya

Nu är det dags för Salman Khan igen i machofilmen Dabanng 2. Låten heter Saanson Ne Baandhi Hai Dor Piya (ungefär Kärlekens band är knutet med våra andetag). Sonakshi Sinha är hans motspelerska. 

Romantisk bollywoodlåt 8 - Saans 

Ännu en låt om andetag är Saans (Andetag) från Jab tak hai jaan (Så länge jag lever). Återigen är det Shah Rukh Khan som spelar huvudrollen, denna gång mot Katrina Kaif. Filmen utspelas bland annat i London. Den här videon har för en gångs skull engelsk text. 

Romantisk bollywoodlåt 9 - Teri meri prem kahani 

Och så Salman Khan ytterligare en gång i filmen Bodyguard. Låten heter Teri meri prem kahani (Din och min kärlekshistoria). Kareena Kapoor spelar den kvinnliga huvudrollen. 

Romantisk bollywoodlåt 10 - Ang laga de re 

Slutligen en låt från en film som kanske är mer tragisk än romantisk, nämligen Ram Leela. Låten heter Ang laga de re (Rör mig med din kropp) och videon utspelar sig precis efter att kärleksparet har rymt för att gifta sig. Allt är inte frid och fröjd i denna Romeo och Juliainspirerade film. Här kan en också notera att i Bollywood objektifieras män minst lika mycket som kvinnor. 

Hoppas att du har haft en mysig och romantisk stund framför datorn och att du kanske blir sugen på att se någon av dessa filmer. Alla videos finns att se och lyssna på som en jukebox på Orientalistas YouTube-konto om du vill ha lite bakgrundsmusik.


Karin

Medlem i Bollywooddansgruppen Nritya Darpan men dansar också kathak och bhangra. Jobba på dagtid med konst men gillar att resa och är intresserad av det mesta som har med Indien att göra.
» Mer på Orientalista om och av KarinKommentarer

Sanjeev Singh
Fredag 26 september 2014 kl. 09:08
Karin hasnt heard the best songs of bollywood.
These are just the hyped songs , not romantic

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Musik Topplista Video

Sommarkvällsmusik med Kani och vänner

3 juli 2013 kl. 15:42
Leo har varit på examenskonsert med Kungliga Musikhögskolan, där musik från Mellanöstern upplevdes med akustiken och i atmosfären i Spånga Kyrka.
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer

Orientaliska godbitar från helgens Folk- & världsmusikgala

22 april 2013 kl. 14:33
Tröttheten gör sig fortfarande påmind så här måndag efter tre intensiva dagar med musik och dans i Gävle - jag har varit på Folk- och Världsmusikgala.
» Läs hela inlägget

Sidi Mansour

11 augusti 2010 kl. 23:02
Någon gång tidigare i våras snöade jag in lite på Sidi Mansour, en låt som jag dansat till många många många många gånger på Re:Orient...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Pia Hellström är ny medlem.
» MUSTAFA COSAN BOCHUM POLIZEI ZOOLOGIE har kommenterat på 14 bilder från Layalis elevshower hösten 2014: MUSTAFA COSAN MÜMÜN COSAN MÜMIN COSAN AHMET COSAN ...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.