Stockholm Sangeet Conference med öppen scen på Stallet

Stockholm Sangeet Conference med öppen scen på Stallet
Skrivet av Leo
Lördag 17 oktober 2015 kl. 10:15

Sangeet betyder musik på sanskrit, och är ett samlingsnamn för all form av indisk musik. Vad som utgör indisk musik (och dans) är ibland enkelt att definiera - följer musiken en klassisk raga, en uppsättning regler för komposition, är det troligtvis det.

Men hur hanterar vi begrepp som modern sydasiatisk dans, där vi tar en konstform och använder den i ett nytt sammanhang? Vad i dansen gör den sydasiatisk? Detta var en av frågorna som togs upp på det panelsamtal på konferensen som jag besökte, liksom hur koreografer ska hantera det faktum att många av elementen i indisk dans inte bara är dekorativa, utan även bär med sig en symbolisk mening som inte nödvändigtvis behöver vara den som avses. Frågorna var av en sort som inte har ett tydligt svar, och det var intressant att höra tankar om detta.

På kvällen var det dock slut på analyserandet: Stallet hade öppen scen med indiskt tema, och fokus låg på traditionell konst. Sydindisk dans följdes av kathak, musik, och andlig sång.

Stockholm Sangeet Conference


Alla filmerna från Sangeet Conferense finns på YouTube

Stockholm Sangeet Conference

Stockholm Sangeet Conference

Stockholm Sangeet Conference

Stockholm Sangeet Conference

Stockholm Sangeet Conference

Stockholm Sangeet Conference


Leo

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av Leo

Äldre inlägg:
« Iranska Filmfestivalen 2015


Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser


Läs fler orientaliska reflektioner om:

Indisk musik Indisk dans Sangeet Festival

Deepa Nair Rasiya

23 augusti 2015 kl. 20:31
Deepa Nair stod i festivalprogrammet som varandes från Indien och bland hennes verk finns sufisk andaktsmusik - men hon är är född i London, och konserten på Stockholms kulturfestival innehöll inslag från flera världar.
» Läs hela inlägget

Uppsala Kulturfestival 2015

28 maj 2015 kl. 18:06
Kulturernas Karneval intog Botaniska Trädgården i Uppsala och fyllde dess scener med non-stop uppträdanden. Leo var på plats och fångade en del av dansarna på både bild och film.
» Läs hela inlägget

På stipendieresa i Kolkata

10 november 2014 kl. 19:13
Två svenska stipendiater på kathak- och tablastipendium spenderade sommaren i Kolkata, Indien. Julia delar med sig av sina upplevelser som var båda varma, utmanande, roliga och fina.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Pia Hellström är ny medlem.
» Dan Westman har kommenterat på TV-program om Bollywooddans och magdans: Hej! Var kan man se magdansen från SVT. Den är ju borttagen...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.