Javaher polo - juvelris med kyckling

Skrivet av Kiana
Söndag 30 september 2012 kl. 22:15

Javaher Polo är en persisk risrätt som på svenska kan översättas till juvelris. Det är inte den enklaste eller den mest tidseffektiva rätten att laga - i magdanstermer kan man jämföra rätten med att göra en shimmande åtta innan man har lärt sig att shimma (eller för del delen, att göra åttan). Men en vacker shimmande åtta kan ju ibland locka en nybörjare att våga testa…

Javaher polo passar utmärkt att servera med kyckling eller lamm. Rätten serveras oftast vid sammanhang som bröllop och andra festligheter. Det som jag tycker är underbart med denna rätt är alla dess fantastiska dofter och smaker (sötma som möter syrlighet som möter sälta) slås ihop till en balanserad och god juvelrätt!

Det finns flera sätt att göra denna rätt. Jag valde det lättaste…

OBS! Du bör ha en stor kastrull.

Ingredienser

2,5 dl Basmati ris*
1/5 dl pistasch (lätt krossad)*
1/5 dl mandelspån
1 schalottenlök (finhackat)
1 dl zereshk (berberris)*
1/2 dl russin (kombinera svarta - och sultanrussin)
1 apelsin (riv ner skalet från en apelsin)
1/2 dl socker
1/2 tsk saffran*
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk kummin
1/2 tsk gurkmeja

Valfritt: smala skivor av morötter för garnetyr.

Till denna rätt gjorde jag kyckling. Ingredienser till kycklingen:

1 kg kyckling lårfiléer
salt, peppar
1 tsk saffran
4 dl grekisk yoghurt
3 dl hönsbuljong (ej koncentrerad utan tärning)
3 vitlöksklyftor

* Se butiker som säljer matvaror från Mellanöstern. Basmatiris från vanlig dagligvaruhandel (som Uncle Bens) är ett stort NO NO!

Förberedelser

  • Skölj riset noga och låt det ligga i vatten minst 3 timmar innan du börjar tillaga det.
  • Gör ihop en marinad till kycklingen genom att blanda ihop saffran, yoghurt, hönsbuljong och vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar. Skär upp lårfiléerna i 2-3 delar och lägg dem i marinaden minst 1 timme innan allt ska in i ugnen.
  • Blötlägg pistasch och berberris så att de mjuknar.
  • Börja med att måtta upp och lägg fram allt. Då har du gjort det mycket enklare för dig själv!

Förberedelser

Tillagning

  1. Koka vatten och blanda ca 4-5 matskedar kokt vatten med saffran. Låt det stå tills vidare.
  2. Koka vatten i en kastrull på hög värme och salta. När vattnet börjar koka, salta osnålt. Jag brukar smaka av vattnet.
  3. Häll i riset. Rör om lite och låt riset koka i ca 10 minuter. Smaka på ett riskorn då och då – det ska vara ”al dente”, d.v.s. riset ska inte vara klart utan det ska finnas ett visst tuggmotstånd. Sila och skölj av med kallt vatten.
  4. Smält smör eller ha rapsolja i en wokpanna. Tillsätt sockret och ca 1 dl vatten och låt det stå i medeltemperatur. Tillsätt apelsinskalen. Låt det puttra i 10 minuter.
  5. Smält smör eller ha rapsolja i en stekpanna. Stek på löken på så att den får en gyllenbrun färg. Tillsätt sedan berberris och stek på i ca 5 minuter.
  6. Häll i löken och berberrisen i wokpannan och tillsätt alla andra ingredienser. Blanda ihop allt och stek på i ca 5-10 minuter. Glöm inte att smaka av.

 Juvelris

  1. Ta fram den stora kastrullen. I denna kastrull ska vi skapa en bergliknande form av ris och nöt- och fruktmixen.
    • Börja med att hälla i ca 2 msk vatten och lite rapsolja i den tomma stora kastrullen. Sila lite ris i kastrullen och sedan häller du i lite av mixen. Och så fortsätter du med samma procedur: lite mer ris och lite mer av mixen.
    • När du har hällt i detta som ett berg (eller pyramidliknande form) fördela hälften av saffranet (från punkt 1 under ”Tillagning”) med en sked på riset.
    • Sätt på locket med en duk (vira in locket i en duk).
    • Detta ska koka på låg värme (1-2 grader) i ca 30-40 minuter. Ta inte bort locket från kastrullen under den här tiden.
  2. Ställ in kycklingen i ugn och låt det grilla på 225 grader i ca 40 minuter.

Servering

  1. Häll risblandningen på ett stort fat.
  2. Fördela saffran (från punkt 1 under ”Tillagning”) med en sked på risrätten.
  3. Lägg på kycklingen.

Nooshe jan!

Juvelris med kyckling


Kiana

Kiana älskar att laga mat och experimentera, främst persiskt. Här delar hon bland annat med sig av sina kulinariska experiment och recept till Orientalistas läsare.
» Mer på Orientalista om och av Kiana



Kommentarer

Leenu Hernejärvi
Måndag 1 oktober 2012 kl. 00:34
Tack för receptet, det skall jag prova. Har bara två frågor först:
Det står "1/2 gurkmeja". Menade du halv matsked eller tesked?
Under punkt 4 i tillagningen: skall bara olja, socker, vatten och apelsinskal koka eller borde riset blandas däri?

ashpaz bashi
Måndag 1 oktober 2012 kl. 02:57
har en liten invändning/rekommendation:
berberris kan lätt brännas vid vid stekning, därför ska de inte stekas länge alls utan bara vändas/värmas lite i pannan. så ta de sist i ordning vid stekning av ingredienserna!

KianaKiana
Måndag 1 oktober 2012 kl. 08:41
Tack för att du såg detta Leenu! Det ska vara 1/2 tsk (jag ser till att det ändras).
Gällande punkt 4: Riset ska inte blandas i där, det ska bara vara rapsolja, socker, vatten och apelsinskal.
Det är inte förrän russinblandningen är klar (dvs efter punkt 6) som du ska ta fram en kastrull och göra enligt punkt 7. Så med andra ord: du tillagar riset separat och russinmixen separat. Sen blandar du ihop dessa enligt punkt 7.

Tack Ashpaz för tipset :)

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.



Läs fler orientaliska reflektioner om:

Recept Mat Saffran Persisk mat

Khoresh Gheime – persisk gryta med kött och linser

31 januari 2013 kl. 09:53
Khoresh Gheime; en av två torsdagsfavoriter som jag hade som liten. Varje torsdag lagade min pappa antingen Gheime eller makaroner med falukorv + ketchup i form av ett ”K”. Åh, så gott!
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer

Sabzi Polo ba Mahi - Lax med dillris

20 mars 2014 kl. 10:03
Idag firas nyår och vårdagsjämning. Vår orientaliska matälskare Kiana har tagit sig an den klassiska nyårsrätten Sabzi Polo ba Mahi.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Persiska kotletter - en perfekt sidorätt

15 juli 2013 kl. 20:29
Kotletter är en perfekt sidorätt. Kiana serverade det tillsammans med ris och djoje kebab men de är även riktigt goda att äta med bröd.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Dun är ny medlem.
» Paulina har kommenterat på Unboxning av en persisk matta: WOW! Vart har du beställt den mattan och vad kostade den?
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.