Jafar Hasan Aboud & Mazguf Ensemble

Jafar Hasan Aboud & Mazguf Ensemble
Skrivet av Sabina
Torsdag 21 maj 2015 kl. 18:54

Regnet öste ner över Malmö och vi skyndade oss genom Folkets Park in i Spegelsalen på Moriska Paviliongen. Det vaknades konsert med Jafar Hasan Aboud och Mazguf Ensemble.

Jafar Hasan Aboud är kurdisk flykting från Irak och bandet Mazguf består av sex svenska och danska folkmusiker. De har spelat tillsammans i några år och har även rest till Irak, speciellt inbjudna av Iraks kulturministerium, för en konsert på Iraks nationalteater.

Både bandet och Jafar tackade varandra flera gånger under kvällen för samarbetet och hur de berikat dem. Jafar för att få möjligheten att fortsätta som musiker här i Sverige, bandet för att ha fått ta del av ny musik och kunskap. Och det är just det som även sammanfattar den här konserten, att samarbeten får oss att växa och skapa nytt samtidigt som det också hjälper till att bevara det traditionella.

Jafar Hasan Aboud & Mazguf Ensemble

Under kvällen spelades både äldre och nya klassiska arabiska låtar. Vissa kände publiken till sedan tidigare och sjöng med i, andra är nykomponerade av antingen Jafar eller någon annan bandet. Här ser vi hela gänget i en låt som Jafar själv skrev redan 1976.

Bandet planerar att fortsätta med konserter under sommaren och hösten och de hälsar att de till kommande konserter vill bjuda in lokala musiker med rötter från Nordafrika och Mellanöstern. Känner du någon ej etablerad musiker får du gärna kontakta saxofonisten Pär Moberg via e-post.

Namnet Mazguf kommer förresten från den fisk som bandet regelbundet blev bjudna att äta under turnén. Då visste de inte att de egentligen borde stava med ett s men likt svenska dansband valde de att ändå behålla z i namnet.
Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser


Läs fler orientaliska reflektioner om:

Konsert

Caravan of Life

18 augusti 2015 kl. 19:49
Persiske Omar Khayyam och svenske Carl Michael Bellman har mer gemensamt än man kan tro. Sarah Riedel och Mahsa Vahdat med musiker bjöd på en musikalisk upplevelse under Stockholms kulturfestival som vävde samma då och nu, där och här.
» Läs hela inlägget

Best of Sweden

14 augusti 2015 kl. 10:25
De finns mitt bland oss. De är stora artister i sina hemländer, men här är de okända. Konserten Best of Sweden visar upp några av de bästa artister som finns i Sverige med musik från Iran, Syrien och Egypten.
» Läs hela inlägget

Europeisk och indisk klassisk musik möts i Vinterviken

16 juli 2014 kl. 11:29
Det är oftast när två dittills skilda världar möts som de intressantaste kombinationerna uppstår. Leo har varit på indisk dubbelkonsert med Stian Grimstad, Gregor Hendler och Palace on Wheels.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Lillis är ny medlem.
» Dan Westman har kommenterat på TV-program om Bollywooddans och magdans: Hej! Var kan man se magdansen från SVT. Den är ju borttagen...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.