Årets eldfest byter vinterbleka ansikten mot friskare färger

Årets eldfest byter vinterbleka ansikten mot friskare färger

Samtliga foton: Leo Sutic, CC BY-NC-ND

Skrivet av Leo
Onsdag 19 mars 2014 kl. 09:35

Förra årets festival bjöd på snöyra och årets firades just som vintern tillfälligt kommit tillbaka, men det spelar ingen roll - när de många eldarna tänds, scenshowen börjar och tusentals människor firar vårens återkomst blir det hett! Eldfesten, eller chahar shanbeh souri, inträffar på kvällen den sista tisdagen innan vårdagjämningen. På vårdagjämningen firas sedan nouruz, det persiska nyåret. Festens anor går tillbaka åtminstone till 1700 f.v.t, vilket gör den till en av mänsklighetens allra äldsta traditioner som fortfarande firas.

Eldfesten 2014
Delnia Razzazi

Eldfesten innehöll ett tvärsnitt av pop och rock från de regioner där seden har sitt ursprung - främst Iran, men även andra som Kurdistan och Azerbajdzjan. Musiken blandades med dans från samma trakter, och annan musik och underhållning som hiphop och elddans. Temat för festen har, som namnet antyder, traditionellt varit eld, värme och liv - och ingen som väntade sig detta blev besviken. Elden och värmen från gaslågorna kändes flera rader bak i publiken, och när de stora brännarna avlossade sina eldpulser kände man en våg av värme slå emot ansiktet. Som den traditionella ramsan lyder - "zardi-ye man az toh, sorkhi-ye toh az man" / "ge mig din röda färg, så får du min bleka" - bytte vi våra vinterbleka ansikten mot friskare färger. Artisterna var också med på det hela, med uppträdanden som inte lämnade någon stillastående och frysande. Det tog något nummer innan publiken kom igång, men snart blev folkmassan som sträckte sig från scenen till bortre änden av Kungsträdgården fångad av feststämningen och till slut var våren återigen kommen till Stockholm.

Eldfesten 2014
Maziar Ahmadi

Eldfesten 2014
Roshana Hoss

Eldfesten 2014
Natali Raad

Eldfesten 2014
Adam Tensta

Eldfesten 2014
Sidar Yigit

Eldfesten 2014
Act of Emotion

Eldfesten 2014
Rana Mansour

Eldfesten 2014
Parisa Arsalani

Eldfesten 2014
Shahram Shabpareh

Eldfesten 2014
Mahan Moin

Eldfesten 2014

Eldfesten 2014
Saeid Shanbehzadeh

Eldfesten 2014
Saeid Shanbehzadeh

Eldfesten 2014
Konferencierer: Farshid Manafi och Mahan Moin


Leo

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av LeoKommentarer

nan
Tisdag 25 mars 2014 kl. 23:41
How can we watch the videos?

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Fest i Stockholm
Tisdag 18 mars 2014 kl. 18:00
» Läs 3 kommentarer

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Eldfest

Eldfesten - Lite snö hindrar inte våren från att firas

20 mars 2013 kl. 18:32
Leo trotsade snön och kylan igår och tog sig till Kungsträdgården i Stockholm där man, precis som på många andra ställen i Sverige och världen, firade nyåret och våren med en riktig eldfest. Musik och dans i mängder.
» Läs hela inlägget

Eldfest - har du firat Chaharshanbe Suri?

13 mars 2012 kl. 21:53
Idag börjar firande av att våren är slut och så här såg det ut i Akalla utanför Stockholm under kvällen. Har du hoppat över någon eld ikväll?
» Läs hela inlägget

Har ni hoppat över någon eld ikväll?

15 mars 2011 kl. 22:31
Det är vår, snart, sägs det och det iranska nyåret som infaller nu i helgen inleds med en eldfest (Chaharshanbe Suri) för att välkomna våren. Men kylan sitter i fortfarande och trots att de ikväll hade...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Pia Hellström är ny medlem.
» MUSTAFA COSAN BOCHUM POLIZEI ZOOLOGIE har kommenterat på 14 bilder från Layalis elevshower hösten 2014: MUSTAFA COSAN MÜMÜN COSAN MÜMIN COSAN AHMET COSAN ...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.