Kaftaner, kaftaner, kaftaner

Kaftaner, kaftaner, kaftaner
Skrivet av Sabina
Torsdag 4 november 2010 kl. 21:29
... eller Takchita som de också heter i Marocko.

Alldeles nyss visades det bilder på tv (i tv-serien med östermalmsdamerna) från en marockansk modevisning på Berns i somras, arrangerad av Marockanska ambassaden. Det hade varit kul att ha sett den live men i mina ögon kräver en Takchita lite former (något jag själv inte har) för att bältet och broderierna ska komma till sin rätt, och den trådsmala modellerna som svepte förbi på tv kändes... platta.

Själv hade jag på mig min nåååågot stora Takchita i lördags när jag var konferencier på Layalis galashow. Blå skor med alldeles för höga klackar (aj aj aj) och ett svart äkta marockanskt bälte, utlånat av generösa Imane, gjorde dräkten komplett.

Just bältet är pricken över i; den ska vara rejält bred, snöras ihop i ryggen och gärna pråligt dekorerad. Det är också den som skapar formen på den i övrigt rätt formlösa dräkten. På min egen dräkt hamnar tyvärr vackra broderier precis bakom bältet när de egenligen är menad för att dekorera bysten, men så är den ju inte heller sydd just för mig.

Nästa gång jag drar till Fes och Marocko ska jag försöka få tag i ett eget bälte. På ett sätt kan jag hålla med en av östermalmsdamerna om att man inte använder en marockansk Takchita särskilt ofta i den svenska vardagen, men jag siktar faktiskt på att använda mig redan i början av december igen.
Nyare inlägg:
Cymbalramsor »


Kommentarer

imane
Fredag 19 november 2010 kl. 00:57
zuina. du passade fint fint i tekshitan mashallah ^^ måste se dig live med tekshita nån dag!

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Marocko Dansshow Klänningar Takchita Layali Oriental Dance Festival

Min marockanska Takcheta

17 juni 2010 kl. 23:45
Av någon underlig anledning har jag ännu inte fått tag i några bra bilder på mig och min takcheta (marockansk kaftan) från bröllopet i lördags. Eller inte så underligt egentligen, eftersom jag inte mådde...
» Läs hela inlägget

Assala Ibrahim på besök i Sverige

1 november 2015 kl. 15:14
Det var fint gästbesök i Stockholm den här helgen då Assala Ibrahim kom till stan för både show och workshop. Förutom El Kawliya med Assala själv bjöds det på dansshow med en massa fina dansöser.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Bilder från Layalis Elevshow, våren 2015

26 maj 2015 kl. 10:49
Vårterminen är i princip slut och Sverige har kokat av terminsavslutningar och elevshower. Vi bjuder på färgglada bilder från en av Layalis shower tidigare i maj.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Pia Hellström är ny medlem.
» MUSTAFA COSAN BOCHUM POLIZEI ZOOLOGIE har kommenterat på 14 bilder från Layalis elevshower hösten 2014: MUSTAFA COSAN MÜMÜN COSAN MÜMIN COSAN AHMET COSAN ...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.