En workshop med Mahmoud Reda

En workshop med Mahmoud Reda
Skrivet av Sabina
Måndag 24 maj 2010 kl. 09:16
Jag hörde tidigt talas om Mahmoud Reda och hans bidrag till den orientaliska dansens historia. Redan år 1959 skapade han nämligen dansgruppen Reda Troup i Egypten som sedan turnerat världen runt. Nyligen fyllde han 80 år men det hindrar honom inte från att fortfarande resa världen runt för att utbilda och sprida sina koreografier. Vänner här i Sverige har också pratat gott om honom som lärare så nu under SBDF passade jag på att ta en workshop för honom. Och jag förstår vad de menar.

Direkt när han började prata tystnade vi alla i studion och lyssnade på hans instruktioner, han satte en lugn och trygg atmosfär och jag kände mig inte helt osynlig även om jag stod längre bak i lokalen. Och genom det han kallade uppvärmning smyglärde han oss flertalet av de steg som sedan skulle användas i koreografin; Han började med enkla bassteg, la på något lite mer vid varje vändning och plötsligt flöt vi alla fram i mer avancerade kombinationer. Och även om han själv inte kunde ta ut stegen som det var meningen hade han inga problem med att förmedla dem till oss elever.

Och koreografin, ett äldre folklorestycke, var underbart att dansa. Det gick långsamt, härligt långsamt i jämförelse med det mesta andra jag både lär mig och själv koreograferar. 2½ timmes workshop for fram utan att jag hann känna mig trött eller uttråkad, tvärtom blev jag otroligt inspirerad till att våga sänka takten oftare och bara låta en liten höftmarkering vara just bara en enkel men fortfarande vacker höftmarkering.

(På bilden tittar vi på ett dvd-klipp med just den koregrafin vi fick lära oss.)
Nyare inlägg:
Elevshowerna som varit »


Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Workshop SBDF Stockholm Belly Dance Festival Mahmoud Reda Folklore

Intensiv orientalisk helg

12 maj 2010 kl. 22:21
Ok, stort andetag - nu kör vi. Medan mina jobbkollegor har diskuterat helgens sköna långledighet har jag mest radat upp grejer som jag ska göra. Imorgon börjar vi med att jag och brudarna ska uppträda...
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Jag överlevde en intensiv dansvecka

14 maj 2013 kl. 10:12
Det kan ha varit årets mest intesiva dansvecka: Fyra lektioner, två genrep, tre dansshower och en konsert. Sova är överskattat.
» Läs hela inlägget

Det ska vara spanskt och argentinskt i år

18 maj 2012 kl. 13:03
Från den ena showen till den andra, det har varit en intensiv dansvecka för Orientalista. Igår kväll danstävling samt massor av magdans, indiskt, spanskt och argentinskt. Dessutom ett par filmklipp med Tito.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Pia Hellström är ny medlem.
» MUSTAFA COSAN BOCHUM POLIZEI ZOOLOGIE har kommenterat på 14 bilder från Layalis elevshower hösten 2014: MUSTAFA COSAN MÜMÜN COSAN MÜMIN COSAN AHMET COSAN ...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.