OBS! Den här seminariet har redan varit. Sök här efter kommande seminarier.

Författarsamtal med Fatena Al Ghorra och Maram al-Masri

Författarsamtal med Fatena Al Ghorra och Maram al-Masri
Seminarium:
Plats: Stadsbiblioteket, Göteborg
Arrangör: Göteborgs Kulturkalas

Näringslivsgruppen presenterar ett samtal med poeterna Fatena al-Ghorra från Palestina och Maram al-Masri från Syrien, två av sin generations viktigaste röster inom samtida arabiska poesin.

Den palestinska poeten Fatena al-Ghorra (1974) växte upp i Gaza. Som 17-åring blev hon bortgift mot sin vilja och först efter nio år lyckades hon ta sig ur tvångsäktenskapet. Hon gjorde karriär som poet och nyhetsankare men när Hamas kom till makten blev hon dödshotad och tvingades fly. Sedan 2009 lever hon som politisk flykting i Belgien. I sin poesi skildrar hon det dagliga förtrycket från ett personligt perspektiv. Besvikelse och vrede men också modet att göra motstånd är återkommande teman i hennes ibland utmanande erotiska dikter. Fatena al-Ghorra har publicerat fyra diktsamlingar som översatts till flera språk.

Syrianska poeten och översättaren Maram al-Masri är född i Syrien men lever nu i Paris. Hon använde sociala medier för att kunna skriva under Assads förtryck och hennes poesi inspireras också ofta av sociala medier. Efter att tvingats fly till Paris är det också hennes enda sätt att hålla kontakt med familj och vänner. I sin poesi skildrar hon dagligt liv i förtryckets och krigets Syrien med fokus på kvinnor och barns situation.
Beskrivningar av vardagen och kamp för mänskliga rättigheter blandas med antika influenser från Rumi och Sappho. Maram Al-Masri beskrivningar av kvinnors sexuella lust fick många i hennes närmaste omgivning att ta avstånd och ledde så småningom till skilsmässa. Hon har fått flertal priser och hennes poesi är översatt till många språk.

Samtalsledare Welat Axin, poet.


Läs mer på goteborgskulturkalas.seKommentarer

Ladda upp en bild!
Var du där? Skriv en kommentar eller ladda upp en bild!!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Logga in här eller registrera ett nytt konto här.
Orientalista ansvarar inte för ovanstående arrangemang, kan inte svara på följdfrågor och eller garantera att uppgifter tillgänglig på denna webbplats alltid är korrekta. Vänligen kontrollera alltid information direkt med arrangören.

Mer att upptäcka hos Orientalista

Bilder från Cairo by Night 2015

8 november 2015 kl. 13:41
Höstlov för grundskolorna brukar betyda extra mycket danskurser och shower för dansskolorna. I Stockholm till exempel, arrangerades tredagarsfestivalen Cairo by Night med utländska gästartisterna Zahra och Raed Abd ElGhany.
» Läs hela inlägget

Assala Ibrahim på besök i Sverige

1 november 2015 kl. 15:14
Det var fint gästbesök i Stockholm den här helgen då Assala Ibrahim kom till stan för både show och workshop. Förutom El Kawliya med Assala själv bjöds det på dansshow med en massa fina dansöser.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Alexandrabiltaji är ny medlem.
» Dan Westman har kommenterat på TV-program om Bollywooddans och magdans: Hej! Var kan man se magdansen från SVT. Den är ju borttagen...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.