Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Vasantotsava dansfestival i New Delhi

Skrivet av Karin
Söndag 2 mars 2014 kl. 20:29

Vasantotsava är en festival som anordnas av dansskolan Kalashram i New Delhi. Skolan förestås av den kände och framgångsrike kathakdansaren Birju Maharaj. Festivalen innehåller främst kathakdans (en klassisk nordindisk dans) men också musik och konst. 

Vasantotsavafestivalen sammanfaller med Maharaj-jis födelsedag och i år fyllde han 75 år. Det är bara särskilt inbjudna som får gå på festivalen. Ett sätt att bli inbjuden är att dansa på skolan eller att känna någon som gör det. 

Den 3 februari var undertecknad tillsammans med andra kathakintresserade och såg på en av festivalens föreställningar i Kamani Auditorium i New Delhi. Det bjöds på fantastiskt danskonst och klassisk indisk musik. 

På dagen fick unga artister möjligheten att visa upp sina färdigheter, både i dans, sång och musik, bland annat fick vi se en ung tablaspelare och en ung sångerska:

Tablaspelare - Vasantotsava

Ung sångerska- Vasantotsava

Birju Maharaj-ji dansar inte bara kathak utan kan också spela de flesta klassiska indiska instrument och sjunga. Han kommer från en släkt med kathakdansare och är ättling i rakt nedstigande led med den första kända kathakläraren i Indien; Ishwari Prasad-ji. Maharaj-ji började redan som treåring recitera tihais och tukras och började vid sju års ålder uppträda med sin far Acchan Maharaj. Här ser vi honom vid inledningen till kvällsprogrammet på festivalen. Han står längst till vänster:

Birju Maharaj-ji till vänster i bild - Vasantotsava

Birju Maharaj-ji har tre döttrar och två söner. Båda sönerna, Jaikishan och Deepak Maharaj, och den ena dottern, Mamta Maharaj, är professionella kathakdansare.

Från vänster: Jaikishan, Amta och Deepak - Vasantotsava
Från vänster: Rammohan Mishra, Mamta Maharaj och Deepak Maharaj.

Jaikishan - Vasantotsava
 Rammohan Mishra

Amta - Vasantotsava
 Mamta Maharaj

Deepak - Vasantotsava
Deepak Maharaj

Vi fick också förmånen att se en dansgrupp framföra ett modernt kathaknummer som var otroligt vackert. Ljussättningen och kläderna bidrog till den fantastiska helheten som är svår att återge med dessa foton men förhoppningsvis får ni en aning:

Vasantotsava

Vasantotsava

Vasantotsava

Vasantotsava

Tyvärr hade vi inte möjlighet att få se Birju Maharaj-ji själv dansa men här kan ni få se honom framföra ett kort stycke:

Maharaj-ji är också koreograf och har bland annat regisserat, sjungit, komponerat musik och koreograferat dansnummer i flera Bollywoodfilmer. Den kanske mest kända är låten Kahe Chhed Mohe från filmen Devdas som Madhuri Dixit framför. Birju Maharaj har komponerat musiken, koreograferat och sjunger. Är det inte vackert så säg?

Det var en stor förmån att få se så många begåvade människor framföra sådan vacker danskonst på Vasantotsavafestivalen i Delhi.


Karin

Medlem i Bollywooddansgruppen Nritya Darpan men dansar också kathak och bhangra. Jobba på dagtid med konst men gillar att resa och är intresserad av det mesta som har med Indien att göra.
» Mer på Orientalista om och av KarinKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Festival Dansshow Indien Kathak

Bilder från Cairo by Night 2015

8 november 2015 kl. 13:41
Höstlov för grundskolorna brukar betyda extra mycket danskurser och shower för dansskolorna. I Stockholm till exempel, arrangerades tredagarsfestivalen Cairo by Night med utländska gästartisterna Zahra och Raed Abd ElGhany.
» Läs hela inlägget

Namaste 2015 - En indisk kulturfestival

27 maj 2015 kl. 18:56
Hela Indien får inte plats i Kungsträdgården i Stockholm men i lördags gjordes ett försök. Leo var på plats och summerar en färgglad dag full av musik, dans och mingel.
» Läs hela inlägget

På stipendieresa i Kolkata

10 november 2014 kl. 19:13
Två svenska stipendiater på kathak- och tablastipendium spenderade sommaren i Kolkata, Indien. Julia delar med sig av sina upplevelser som var båda varma, utmanande, roliga och fina.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.