Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Namaste 2015 - En indisk kulturfestival

Namaste 2015 - En indisk kulturfestival
Skrivet av Leo
Onsdag 27 maj 2015 kl. 18:56

Att försöka sammanfatta ett land som är hundra miljoner gånger större än Kungsträdgården i den senare är på gränsen till omöjligt. Till detta kommer sedan att Indien är en plats som motsätter sig sammanfattning med större kraft än de flesta - som Mark Twain skrev känner Indien sådan rikedom att dess invånare har valt korta ord för att benämna enorma mängder.

Namaste gjorde ett försök ändå, med inriktning på indisk kultur, och lyckades riktigt bra. Solskenet och värmen gjorde sitt för att få upp grundstämningen och få folk till Kungsträdgården, som snart myllrade av människor bland uppträdanden, informationstält, färgglada tyger och mat. Vissa nummer, som workshopen i Bollywood-dans där artister och åskådare dansade loss vid Kungsträdgårdens damm stod ut och lyfte festivalen genom att ge besökarna chansen att själva medverka i dagens indiska kultur. Andra nummer, som musiken och de traditionella danserna, saknade den interaktiva delen men lämnades nog bäst över till de som kunde framföra dem medan vi andra uppskattade dem från publikplats.

Namaste 2015

Slutligen har vi maten, där två food trucks skulle serva en Kungsträdgård men lämnades av mig till de som ville uppleva köerna. Men bara för en stund - jag hittade samma truckar på Kulturernas Karneval följande dag, och tog då tillfället i akt att dyka in i indisk streetfood. (Folk hade inte köat förgäves.)

Fler filmer finns i en spellista på YouTube.

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015

Namaste 2015


Leo

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av LeoKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Fest i Stockholm
Lördag 23 maj 2015 kl. 09:00
» Var du där? Skriv en kommentar.

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Kungsträdgården Festival Indien

Vasantotsava dansfestival i New Delhi

2 mars 2014 kl. 20:29
Karin har varit i Indien och besökte dansfestivalen Vasantotsava - en festival under ledning av den kände och framgångsrike kathakdansaren Birju Maharaj.
» Läs hela inlägget

Bilder från Cairo by Night 2015

8 november 2015 kl. 13:41
Höstlov för grundskolorna brukar betyda extra mycket danskurser och shower för dansskolorna. I Stockholm till exempel, arrangerades tredagarsfestivalen Cairo by Night med utländska gästartisterna Zahra och Raed Abd ElGhany.
» Läs hela inlägget

Stockholm Sangeet Conference med öppen scen på Stallet

17 oktober 2015 kl. 10:15
Leo har varit på Stockholm Sangeet Conference och bland annat lyssnat på en diskussion om hur man blandar klassisk dans med modern.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.