Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Två dräkter i en - Bollywood och persiskt

Skrivet av lillaAqvila
Onsdag 11 september 2013 kl. 18:43

En nödlösning att rekommendera!

Jag hade precis börjat dansa på Layali när jag i vintras åkte till Indien två i två veckor för att fira min födelsedag och jag blev helt kär i den indiska kulturen med maten, färgerna och kläderna. Så det var givet att jag skulle börja dansa bollywood när jag kom hem! Jag hade laddat i veckor inför resan med att titta på bollywoodfilmer där alla typer av vackra sari finns, helt klart den bästa inspirationskällan! Väl på en nattmarknad där jag irrade runt och prutade loss med mina sista rupies såg jag längst bak i en lång gränd ett knallrosa guld-löv-broderat sarityg (de är cirka 6-7 meter långa) och jag bara rusade fram, helt lycklig, för det var precis vad jag letat efter! Många syr upp sina kläder i Indien där det är sjukt billigt men jag gillar utmaningen av att sy själv så det blev bara tyger som följde med hem.

Bollywooddräkten var en stor utmaning, tyget var så genomskinligt att jag var tvungen att göra ett foder.

En av mina favoritlärare undervisade även i persisk dans och av en tillfällighet provade jag på och blev helt kär! Jag lurade med en nära vän till mig som har persiskt ursprung och vi gick hela terminen tillsammans - och så ville hon att vi skulle uppträda ihop. Jag som gick alldeles för många klasser fick lite panik för jag skulle ju bara ha två minuter att byta om mellan bollywood och persiskt på showen! Det kändes helt omöjligt.

Tur att sarityger är sju meter för det sista jag sparat från min bollywoodklänning till huvud-sjal/slöja fick bli en persisk klänning/kappa. En sista minuten-lösning  och tyget räckte på centimetern. Det fungerade bra att bara ta den persiska kappan/klänningen över mina bollywoodkläder och bytet tog bara någon minut från bollywood till persiskt.

Jag fick lära mig att den persiska dräkten är som en rock med stora slitsar och sista helgen före showen stressyddes den. Jag använde ett mönster för medeltida klänningar, nått jag verkligen kan rekommendera - tips: “figurskuren klänning” från butiken Svarta katten. Det är en klänning i åtta delar vilket ger bra passform och för att få den persiska looken lämnade jag slitsar på alla delar och zickzackade kanterna. Dessutom, för att göra den mer dansvänlig, rekommenderar jag att man syr in små fyrkanter i armhålorna då kan man göra tajta armar som ändå har full rörlighet!

Jag vet att många lämnar in till skräddare men om man vågar utmaningen är det riktigt kul att få göra sin egen dräkt och har man väl börjat kan man inte sluta! 

Har du också designat och sytt en dansdräkt till dig själv? Skicka en bild eller två till kontakt@orientalista.se och berätta lite om dräkten samt dig själv så lägger vi upp det här på Orientalista.


lillaAqvila

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av lillaAqvilaKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Hemdesignade dansdräkter Persisk dans Bollywood

14 bilder från Layalis elevshower hösten 2014

17 december 2014 kl. 16:45
Det är som sagt elevshowstider och jag har på en vecka klarat av inte mindre än fyra shower, varav två var med Layali. Här bjuder vi på härliga bilder på många av de dansare som uppträdde under de båda kvällarna.
» Läs hela inlägget

Jugal Bandhi - bilder från en dansshow

8 december 2014 kl. 17:14
Dansgruppen Nritya Darpan med Maria i spetsen bjöd på traditionsenlig dansshow med indiskt, persiskt, arabisk och amerikansk tribal i en härlig blandning.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Hela Sverige gnistrade under december

25 december 2013 kl. 16:51
År 2013 har bara några dagar kvar och tack vare att flera fotografer och arrangörer har delat med sig av bilder från några dansshower och konserter som avslutade året kan vi bjuda på en riktig bildkavalkad.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.