Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Rosa- och blåblommig dräkt signerad Maria

Skrivet av Maria Oriental
Söndag 28 april 2013 kl. 09:48

Jag hade länge en bild i huvudet av en dräkt med ett nästan otäckt mönster som skulle tonas ner av en lugnare färg över höfterna och över den ena bh-kupan. När jag tog en av mina vanliga turer till Ohlssons tyger i Sickla hittade jag det jag letat efter. Stuvbiten i lådan var i mina ögon både gräsligt och charmigt, ett rosa-, gul- och blåblommigt tyg med glitter.

Rosa- och blåblommig dräktRosa- och blåblommig dräkt

Till min stora fasa upptäckte jag att tyget var genomskinligt, varför en underkjol var välbehövlig. Det tyg som blev kvar av underkjolen fick utgöra foder för att dölja insidans fula sömmar i bh och bältesdel.

Rosa- och blåblommig dräkt

Den lugnare färgen jag haft i åtanke fick bli blå för att fånga upp de blå tonerna i blomstertyget. Blå chiffong veckades och täckte den ena bh-kupan och i ena delen av kjolen. Kjolens linning och den andra kupan fick ett par rader med turkosa paljetter och ett par rader turkos strass. Den strass som blev över fick bli hängande i bågar över höfterna. För att dölja övergången vid kjolens slits och skarven mellan kupornas olika tyger, fäste jag ett indiskt bröllopssmycke i samma färg som strassen.

Rosa- och blåblommig dräkt

Foto: Lars Uddén, Swefoto

Har du också designat och sytt en dräkt till dig själv? Skicka en bild eller två till kontakt@orientalista.se och berätta lite om dräkten samt dig själv så lägger vi upp det här på Orientalista.


Maria Oriental

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av Maria OrientalKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Hemdesignade dansdräkter Magdansdräkter Hemdesignade Magdansdräkter

Ylvas blå magdansdräkt - häftig drapering över höften

9 juni 2013 kl. 10:32
Bjuder på bilder på en blå magdansdräkt skapad av Ylva som också uppträdde med den på en elevshow i för ett par veckor sedan.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Eleonoras paljettmagdansdräkt

7 februari 2013 kl. 18:32
Eleonora har lösning på hur du kan sy en glittrande magdansdräkt utan behöva sy på pärlor och paljetter i evigheter.
» Läs hela inlägget

Ulla sydde magdansdräkter till hela as-Sayf

7 januari 2013 kl. 21:24
Det kom ett mail från Ulla som vill berätta om ett gäng blå orientale-dräkter som hon 1997 sydde till sig själv och övriga medlemmar i dåvarande dansgruppen as-Sayf.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Dansdräkter

Inspiration för dig som funderar på att sy en egen dansdräkt. Välkommen att bidra med bild på din egen dräkt, maila oss på kontakt@orientalista.se.

Privatannonser Second Hand

Säljes av: Leila El Noor, Skåne län
» Mer information
Säljes av: Emerentia91, Uppsala län
» Mer information

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.