Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Dokumentärfilmstips: Expedition Jemen - 52 grader i skuggan

Dokumentärfilmstips: Expedition Jemen - 52 grader i skuggan
Skrivet av Sabina
Torsdag 5 september 2013 kl. 23:06

En sen kväll i förra veckan råkade TV:n stå på när dokumentärfilmen "Expedition Jemen - 52 grader i skuggan" började - och jag fastnade direkt.

"Genom stekheta öknar går jakten efter det verkliga Arabien - långt från det Mellanöstern vi hör om i nyhetsrapporteringar." 

I ett väldigt långsamt tempo får vi följa svenskarna Mikael Strandberg och journalisten Tanya Holm genom öknen i Jemen. På en timme lyckas de dock visa upp flera sidor av landet, både från stadslivet (en massiv fredsförhandling mellan två jemenitiska klaner) och från djupaste Sahara (där de köper dromedaren Kensington). Men minst lika intressant är det att följa hur öknen och de människor de möter där påverkar dem själva som människor.

"Det är vansinnigt att vara här - men nu är vi här. Om inte annat får vi lära oss förutsättningarna för beduinerna."

Jag har själv spenderat tio dagar i sträck i Saharas öknen och även om det var i ett helt annat land och våra förutsättningar såg helt annorlunda ut så är det så mycket som jag känner igen. Öknen, var den än är, förändrar dig som människa.

Finns på SVT Play!
Ligger kvar till slutet av september.
http://www.svtplay.se/video/1424799/expedition-jemen-52-grader-i-skuggan

Trailer
Kommentarer

tanya holm
Lördag 14 september 2013 kl. 14:49
Vad roligt Sabina, att du tittade på filmen. Och intressant att du själv varit i öknen. Tack så mycket för att du skrev detta mycket fina inlägg. Vad glad jag blir :D

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Tv Film Recension

Filmrecension: My Sweet Pepper Land

7 mars 2014 kl. 12:05
Saleem förstår sin genre, och berättar en kurdisk historia i westernformat istället för att begå misstaget att berätta en western med kurder. Det är en spännande och hårdkokt historia som levereras av denna crossover.
» Läs hela inlägget

Iznogoud - både serie och film

3 mars 2012 kl. 10:27
Iznogoud - storvisiren som vill bli kalif i stället för kalifen. Det började som en tecknad fransk serie på slutet av 60-talet och blev för bara några år sedan en spelfilm i bästa orientaliska anda.
» Läs hela inlägget

Zero Silence - en dokumentär om den arabiska våren

1 september 2011 kl. 08:56
Igår kväll var jag på filmvisning av dokumentären Zero Silence. Helt klart sevärd om du är det minsta nyfiken om den arabiska våren, för Zero Silence handlar...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.