Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Iznogoud - både serie och film

Iznogoud - både serie och film

© Hemmets Journals förlag

Skrivet av Sabina
Lördag 3 mars 2012 kl. 10:27

Hemma hos min bror hittade jag för ett tag sedan flera gamla seriealbum från 70-talet med Iznougoud. Och jag kastade mig förstås nyfiket över dem.

Serien handlar kort och gott om storvisiren Iznogoud som vill bli kalif i stället för kalifen och serierna handlar förstås om hur han på än det enda, än det andra kreativa sättet försöker ta död på kalifen.

Iznogoud skapades redan på slutet av 60-talet av en fransman och det är förstås fullt med fördomar och karikatyrer. Men till och med i den svenska översättningen blir det ofta riktigt kul och jag både fnissar åt vattenpipskrossning och ler igenkännande åt pepparkakskameler. Titta bara på andra bilden nedan, den driver även med västerländska "mysterier".

När jag började läsa på om den tecknade serien insåg jag snabbt att det både har gjorts tecknade barnprogram samt en hel spelfilm.

Och precis som med seriealbumen så blir jag positivt överraskad av den franska spelfilmen från 2005. Snyggt gjord, väldigt lik originalteckningarna och med komik på lagom nivå. Och så lite dans och musik på det (se trailer nedan) så är den här Orientalistan nöjd!

Info på Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Iznogoud
Och här finns en spellista med hela filmen! (Textad på engelska för oss som inte kan franska.)
Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Boktips Film Recension

Boktips: Två charmiga böcker om en svensk medelålders man på vift i Indien

23 januari 2015 kl. 09:10
Ni vet de där romanerna där huvudpersonen åker till Indien för att hitta sig själv? Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand skulle kunna vara en sån bok – bara det att huvudkaraktären Göran Borg är en medelålders, överviktig och en riktig sur man.
» Läs hela inlägget

Möten med balocher - varje människa är ett epos av Mahmud Doulatabadi

2 oktober 2014 kl. 19:54
´Möten med balocher´ utspelar sig under årsskiftet 1974-1975 i Balochistan. Leo har läst och reflekterat över en roman som både skär sig, kritiserar och hyllar på samma gång - men berättelsen fungerar.
» Läs hela inlägget

Filmrecension: My Sweet Pepper Land

7 mars 2014 kl. 12:05
Saleem förstår sin genre, och berättar en kurdisk historia i westernformat istället för att begå misstaget att berätta en western med kurder. Det är en spännande och hårdkokt historia som levereras av denna crossover.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.