Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Det som händer bakom scen...

Skrivet av Sabina
Torsdag 22 augusti 2013 kl. 22:09

Det är sällan vi tar bilder backstage; dels är vi upptagna med att göra oss i ordning, dels är det inte många som vill bli fångade på bild just medan man gör sig i ordning. Men backstageområden är inte alltid så glamourösa och fantastiska som man kan tro, det kan vara allt från generösa artistloger med framställd frukt och dryck till små omklädningsrum eller toaletter. Och på något sätt blir det oftast en bra show oavsett logens förutsättningar.

Här kommer lite smakprov från hur det kan se ut:

Agnes var bokad som dansös på en konsert i Bergshamra utanför Stockholm och lokalen erbjöd följande oklädningsrum; en välfylld garderob med tillhörande toalett.

På Kulturernas Karneval i Uppsala erbjöds artisterna följande lokal för att stämma instrument och repetera innan det var deras tur på scen. Maffigt värre och bra akustik, den svarta scenen utanför kändes dock lite extra färglös.
På bild: Moshtagh från Rebaz Duo.

En annan utrymmesvänlig lokal är Riddarfjärdsteatern som många av oss i Stockholm tidigare har uppträtt i. Finns flera stora danslokaler direkt bakom scen, perfekta att både sminka sig och träna i. Dock ska man inte förvänta sig några stolar att sitta på.

I kategorin litet och trångt har vi vanliga kök som får ofta även agera omklädningsrum, något som dansgruppen Nefertari visar upp från en festival i Finland.

Även om man är många och omklädningsrummet är litet så brukar det lösa sig ändå.

Inför ett dansjobb på en minifestival i ett kontorsområde fick jag en hel loge för mig själv! Eller snarare ett helt tomt kontorsrum. Glasdörren var väl kanske inte helt ultimat... och så var det det där med frånvaron av stolar igen...

En favorit är dock det här "omklädningsrummet" som Therese fick byta om i på en restaurang som tidigare även varit en möbelbutik. Helt klart den lokalen som erbjudit bäst spegel och bekvämlighet, däremot fanns det en del att önska av belysningen.

Och så avslutningsvis en bild från Caroliné som tidigare i våras överraskades i omklädningsrummet inför en dansshow i Uppsala; hon och Maria skulle uppträda i inte likadana men ändå relativt snarlika dansdräkter. (Designade av Minno Baarman respektive Eman Zaki.) Måste vara regnbågens år i år.

Hur ser det ut hos dig? Skicka in dina bästa, knasigaste, roligaste och mest avskräckande backstagebilder till kontakt@orientalista.se.
Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Dansshow

Bilder från Cairo by Night 2015

8 november 2015 kl. 13:41
Höstlov för grundskolorna brukar betyda extra mycket danskurser och shower för dansskolorna. I Stockholm till exempel, arrangerades tredagarsfestivalen Cairo by Night med utländska gästartisterna Zahra och Raed Abd ElGhany.
» Läs hela inlägget

Assala Ibrahim på besök i Sverige

1 november 2015 kl. 15:14
Det var fint gästbesök i Stockholm den här helgen då Assala Ibrahim kom till stan för både show och workshop. Förutom El Kawliya med Assala själv bjöds det på dansshow med en massa fina dansöser.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

80 minuter ATS från Uppsala

14 september 2015 kl. 18:10
Hämta en kopp te och sätt dig bekvämt! Här kommer dagens dansinjektion - 80 minuter ATS (American Tribal Style) från helgens kulturnatt i Uppsala.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.