Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Den arabiska tunghäftan

Skrivet av Sabina
Tisdag 21 augusti 2012 kl. 13:23

Förra veckan var lång och intensiv eftersom jag jobbade på ungdomsfestivalen Ung08 här i Stockholm. Mitt huvudsakliga uppdrag var teknikorienterat men orienten fanns ändå närvarande på sitt eget sätt. I onsdags stod jag till exempel mitt i Kungsträdgården och visade Rosa hur man gör drop ´n kicks och olika höftsnärtar medan dunkadunkat skränade runt oss. I aktivitetstältet där jag jobbade kunde man bland annat rita egna pins (broschyer) och förutom att jag gjorde en Orientalista-pin till mig själv så trillade det in fyra sköna tjejer från Oman som kunde det här med hennadekorationer.

Hennapin in progress:

Men ett arabiskt eldprov kom sent i lördags kväll när jag trött stod på t-banestationen och väntade på mitt tåg hem. En man kom fram och frågade mig på stapplade italienska/arabiska om vilket tåg som gick till en viss station. Min italienska är obefintlig så det fick bli arabiska till svar och sen var konversationen igång - eller det var väl mer han än jag som faktiskt pratade, hjärnan är inte helt på topp efter en lång arbetsvecka. Men visst, jag konverserade faktiskt på arabiska.

Självklart var det flera som stod och tjuvlyssnade för det är nog inte ofta man ser en europeisk kvinna prata arabiska. Rätt snart såg jag också hur en kille en bit bort stod och skrattade - åt mig, åt den andre mannen eller åt hela konversationen? Ingen aning om varför, men skrattade gjorde han vilket förstås inte hjälpte min tunghäfta. Och sen skulle förstås han också fram för att prata med mig.

Ibland känner jag mig lite som en trafikolycka; kombinationen europé, kvinna och prata arabiska får alltid folk att stanna upp. Men all träning är bra träning!

Hur och vad ska du träna i höst? Dans? Språk? Konst? Musik?

Pärlplatta och pin i Orientalista style:
Kommentarer

Alva
Tisdag 21 augusti 2012 kl. 14:01
Skön artikel! Hoppas kunna bli en fellow trafikolycka här framöver! :) Men det är ett låååångtidsprojekt..håller på med alfabetet och att lära mig läsa/skriva, och jag har faktiskt tagit mig igenom 2/3 av alfabetet (men jag tänker inte säga på hur lång tid!) ;D Kram!

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Arabiska

Veckans shoppingupplevelse: Arabiska pratkort

6 januari 2012 kl. 19:29
Så kallade flashcards för arabiska har jag i flera olika varianter men för ett par veckor sedan blev jag tipsad om de här svensk-arabiska kommunikationskorten.
» Läs hela inlägget

DJ Cheb Oman läser just nu arabiska i Oman

17 november 2011 kl. 10:11
Cheb Oman från Lund har jobbat som orientalisk DJ i många år nu och spelar regelbundet runt om i landet. Just nu studerar han arabiska i Oman och passade även på att där gå på konsert med svenska bandet Golbang.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

TV-tips: Rena Rama Arabiskan

27 oktober 2011 kl. 10:48
På tisdag, just precis när jag själv sitter i studierummet på ABF och tragglar arabiska, börjar en ny språkserie på SVT2; Rena Rama Arabiskan. Jag ska absolut spana...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.