Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

En orientalisk kväll på Konserthuset med Middle East Peace Orchestra

En orientalisk kväll på Konserthuset med Middle East Peace Orchestra
Skrivet av Sabina
Söndag 14 mars 2010 kl. 10:43
Förra helgen var jag i Grünewaldsalen i Stockholms Konserthuset och lyssnade på Middle East Peace Orchestra från Danmark. Det är sällan jag går till Konserthuset för att lyssna på musik och när jag steg in på övre läktaren med täta stolsrader frågade jag min vän Susanne hur det här skulle gå; Jag är ju van vid att stå upp och dansa.

Konserten var jättebra på alla sätt, men väldigt tillbakalutad (och sittande). Allt fanns där, klassiska låtar, orientaliska rytmer, sångtexter på både arabiska och hebreiska, tablasolon… Men musiken saknade det där trycket som jag är van vid från tidigare konserter. Dels kan det ha berott på den propra lokalen och publiken som bara vid uppmaning klappade takten, dels kan det bero på att konserten var så kallat symfonisk; Något som jag fick förklarat för mig som extremt regisserad och utan utrymme för improvisation.

Innan konserten fick jag höra att de även hade en dansare som skulle uppträda under kvällen och jag var förstås både nyfiken och förväntansfull. Men killen som klev upp på scen jobbade mer med extremt avancerad muskelteknik och en väldig massa ”popping” och ”locking”. Volter, handstående, huvudspinn etcetera. Imponerande att titta på, men överraskande och långt från vad jag hade hoppats på. Och på eftersnacket fick jag faktiskt frågan om "det där var typisk dans från Mellanöstern", en fråga som fick ett mycket nekande svar.


Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Konsert i Stockholm
Söndag 7 mars 2010 kl. 19:30
» Var du på konserten? Skriv en kommentar.

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Dansshow Konsert

Hela Sverige gnistrade under december

25 december 2013 kl. 16:51
År 2013 har bara några dagar kvar och tack vare att flera fotografer och arrangörer har delat med sig av bilder från några dansshower och konserter som avslutade året kan vi bjuda på en riktig bildkavalkad.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Eldfesten - Lite snö hindrar inte våren från att firas

20 mars 2013 kl. 18:32
Leo trotsade snön och kylan igår och tog sig till Kungsträdgården i Stockholm där man, precis som på många andra ställen i Sverige och världen, firade nyåret och våren med en riktig eldfest. Musik och dans i mängder.
» Läs hela inlägget

Mera dans, mera dans hela helgen

7 mars 2010 kl. 16:58
"Jag kan aldrig få för mycket orientaliska rytmer i mitt liv" sa jag och svarade ja på inbjudan till att hänga med på orientalisk konsert på Konserthuset ikväll. Helgen är intensiv. I fredags var jag...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.