Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

En vecka kvar till Marocko

Skrivet av Sabina
Fredag 18 december 2009 kl. 16:35
Jag har precis köpt på mig svensk choklad, pepparkakor och en liten halmbock som jag ska ha med mig i packningen, för om en vecka är det dags att lämna det här snökaoset och åka till Marocko. Lite nervöst kanske det börjar bli, men mest känns det overkligt att jag faktiskt ska åka iväg en hel månad för att studera arabiska och njuta av kulturlivet i Fes. Jag vet inte så mycket om familjen jag ska bo hos mer än namn, adress, telefonnummer och vad en av dem arbetar med, men jag hoppas vi kommer bra överens och att de släpar med mig på många härliga upplevelser. ”I medinan” är allt jag vet om adressen, har inte hittat någon fiffig kartfunktion på nätet för Fes, och arabiska adresser är förmodligen många ggr klurigare att hitta om man inte har den exakta arabiska stavningen. Någon som har surftips?

Idag fick jag ytterligare information from det svenska företaget som arrangerar min ”språkresa” och det är rätt fascinerande att läsa ett allmänt informationsblad om Marocko när man själv har bott där i några år. Visserligen är det snart åtta år sedan jag flyttade därifrån så mycket har garanterat hänt, men rekommendationen om att undvika att köra bil på natten har jag svårt t.ex. svårt att ta till mig. Så många gånger som jag har kört bil mellan Rabat och Casablanca så skulle jag påstå att det ofta är lättare att köra bil på natten än på dagen; en vinglig lastbil är lättare att undvika än 300 fullastade småbilar som har gasen i botten. Men det handlar ju egentligen mer om min ”köra bil i Marocko”-vana, för en svensk som aldrig kört bil i Marocko tidigare så är det en chock att möta Nordafrikanernas mer ”nonchalanta” körstil.

Däremot ska jag faktiskt inleda min Marockomånad med något nytt; åka tåg. Jag åkte inte tåg en enda gång medan jag bodde där men nu ska jag ta mig till Fes från Casablancas flygplats, en tågresa som tar fem timmar…

Annars är min utmaning att packa så lite som möjligt för att ha plats för så mycket nytt som möjligt när jag ska hem igen. Hej marockanska sittpuffar, hej mattor och baboucher (tofflor).
Äldre inlägg:
« Barbie goes oriental


Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Marocko Fes Arabiska Resor

Klipp från musikfestivalen i Fes

19 juni 2013 kl. 00:40
I förra veckan besökte jag The Fes Festival of World Sacred Music i Marocko. Massor av fina konserter med bland annat syrianska Assala Nasri, libanesiska Abeer Nehme, traditionell sufimusik och modern fusion.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Det blev en till utomhuskonsert i Fes

15 juni 2012 kl. 11:44
Ena stunden funderar man på att kanske gå och lägga sig tidigt, andra stunden är man på väg mot en El Safi-konsert och köper svarta biljetter bredvid en polisbil.
» Läs hela inlägget

Rapport från musikfestivalen i Marocko

13 juni 2012 kl. 11:13
I juni varje år pågår Fès Festival of World Sacred Music i Marocko och jag har lyckats tajma det i år igen. Igår kväll lyssnade jag på både kurdisk/persisk medeltidsfusion samt sufimusik.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.