Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Lokum - försök nr 2

Lokum - försök nr 2
Skrivet av Sabina
Onsdag 8 juli 2009 kl. 21:00
Planen är att jag ska bidra med Lokum (även vara känt som Turkish Delight) på en orientalisk fest senare i sommar och eftersom första omgången gelebitar inte blev helt som jag hade önskat så gjorde jag ett nytt försök igår kväll.

Planen denna gång var att snåla med vattnet så mycket som möjligt, istället för att "slösa" det på sockerlagen så lät jag vattenmängden i första hand gå till gelatinpulver och potatismjöl.

Det gick bättre, konsistensen är mycket bättre men absolut inte perfekt. Jag förstår fortfarande inte hur man med "lite vatten" kan lösa upp potatismjölet, så nästa gång tänker jag sikta ner mjölet direkt sockerlagen; potatismjölsklumpar verkar vara boven i dramat och så snart det blir en fläck där gelatin och potatismjöl inte blandats ordentligt blir det slibbigt och helt omöjligt att hantera.

Nu ikväll, efter att jag skurit upp bitar och dränkt dem i florsocker, har jag läst på lite på nätet och nästa gång ska jag testa ett recept som innehåller majsmjöl istället för potatismjöl. Tror det kan ge en lite tjockare gelé. Kanske slänga ner lite nötter också. Och som sagt; sikta mjölet, klumpar är förbjudet!

Och imorgon ska jag dela med mig till Hanna och hennes man. Fick förfrågan redan igår om det skulle räcka även till dem, och det är klart att det gör.


Kommentarer

Heidi
Onsdag 8 juli 2009 kl. 21:54
Vilken fin matta under lokumet :)

SabinaSabina
Onsdag 8 juli 2009 kl. 22:06
Ja, visst är den söt! =) Jag är tokkär i mina minimattor.

Hanna
Söndag 12 juli 2009 kl. 11:53
Som officiell provsmakare av din lokum tillkännager jag att denna laddning håller högre kvalitet än den förra, den är fastare i konsistensen och har samma goda smak. Men jag förstår inte dina svårigheteter med att röra ut potatismjölet i lite vatten, det har jag aldrig haft problem med...har du kollat bäst-föredatumet :)
Jag ser fram emot nötter i smeten dock!

SabinaSabina
Måndag 13 juli 2009 kl. 07:38
Nyköpt potatismjöl. Och det är inte utrörandet som är ett problem, det är "lite" vatten i en rätt stor mängd potatismjöl; "Lite" vatten räcker inte.

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Lokum Godis

Provsmakning av 5 Turkish Delight

6 april 2014 kl. 18:55
Vad gör man om man har för mycket turkisk konfekt att göra av med? Jo, jag högg tag i fyra kollegor på jobbet och lät dem smaka samt betygsätt fem olika märken av Turkish Delights. Läs vad de tyckte!
» Läs hela inlägget - 3 kommentarer

Locum - Hannas utlåtande

2 mars 2009 kl. 17:45
Det verkar som om mina hemmagjorda locum gick hem hos Hanna och hennes man. Trots att de små gelebitarna såg allt annat än ätliga ut efter ett par dagar. Jag misstänker att...
» Läs hela inlägget - 2 kommentarer

Lokum - försök ett

14 februari 2009 kl. 13:34
På en födelsedag för ett par år sedan fick jag en bok från min dåvarande arbetsgivare om orientens mat och kultur. En jättehärligt bok; Information, godis-...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.