Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Dansabstinens och motgift

Skrivet av Hanna
Torsdag 4 juni 2009 kl. 13:00
Terminen är slut och SBDF har varit; här kommer abstinensen som vanligt. Kroppen knakar och knäpper av stelhet, protesterar och beklagar sig. För att motverka förfallet proppar jag min MP3 full med kebabmusik och repeterar de workshops jag tog på festivalen: Lubna Emams tunga och härligt skräniga ghawazee och Camilla Lombardis mjuka och sensuella Oum Kalthoum.

Lubnas koreografi är visserligen ganska invecklad med många turer (framför allt är den lång, närmare sex och en halv minut), men den sköna attityd hon visar upp på scenen, där hon lugnt knallar ut och kör lite som hon vill, finns med i varje rörelse. Det är avslappnat och självsäkert.

Camilla Lombardi ÄR dansglädje. Oavsett om hon undervisar, står på scen eller bara cirkulerar formligen sprudlar hon av den. Det är fint att bli påmind om att dans inte är pretentiöst och hårt med konkurrens och kroppsnojor, utan helt enkelt det roligaste som finns!

Och som en bonus: På cd-skivan som Camilla delar ut efter workshopen finns Låten med stort L, "ya wabor elsaa etnashar" som jag bloggat om tidigare. Den är nedklippt men den är min. Jag blev lite religiös. Inshallah.


Kommentarer

SabinaSabina
Torsdag 4 juni 2009 kl. 22:28
Nu kommer även min nyfikenhet stillas. Du har pratat om den låten i flera år nu, lyssning avkrävs nästa gång vi ses. =)

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.



Läs fler orientaliska reflektioner om:

SBDF

Det ska vara spanskt och argentinskt i år

18 maj 2012 kl. 13:03
Från den ena showen till den andra, det har varit en intensiv dansvecka för Orientalista. Igår kväll danstävling samt massor av magdans, indiskt, spanskt och argentinskt. Dessutom ett par filmklipp med Tito.
» Läs hela inlägget

En workshop med Mahmoud Reda

24 maj 2010 kl. 09:16
Jag hörde tidigt talas om Mahmoud Reda och hans bidrag till den orientaliska dansens historia. Redan år 1959 skapade han nämligen dansgruppen Reda Troup i Egypten som sedan turnerat världen runt. Nyligen...
» Läs hela inlägget

Intensiv orientalisk helg

12 maj 2010 kl. 22:21
Ok, stort andetag - nu kör vi. Medan mina jobbkollegor har diskuterat helgens sköna långledighet har jag mest radat upp grejer som jag ska göra. Imorgon börjar vi med att jag och brudarna ska uppträda...
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.