Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Jag kommer med flytande gåvor i juletid

Jag kommer med flytande gåvor i juletid

Arganolja, hudkräm, kladdig hammamtvål, svart två och arganschampo.

Skrivet av Sabina
Tisdag 7 februari 2012 kl. 16:39

Eller... det är väl inte juletid längre. Men när jag kom hem från Marocko för ett par veckor sedan blev jag jämförd med de tre vise männen eftersom jag hade med mig både vattenpipstobak, marockanska kakor och arganolja i väskan hem.

Just arganolja har blivit hett sista tiden. Redan för ett par år sedan blev jag ombedd att plocka på mig ett par flaskor och förstod då att det var en dyr och ovanlig olja som allt fler fick upp ögonen för. Malin använder den t.ex. i håret och denna gång köpte jag inte bara ren olja utan även ett arganschampo. Och både Emma och Hanna fick små presenter av mig i form av olja och kräm, ska bli kul att höra vad de alla tycker om dem.

Argan är ett träd som finns i södra Marocko och Algeriet, och oljan utvinns från dess frukt som känns mer som en nöt när den mognat klart och trillat ner från trädet. Arganolja produceras, oftast på äldre traditionella sätt, i Marocko av mindre cooperativ som i princip helt drivs av kvinnor.

En amerikansk student som jag lärde känna för ett par år sedan reste runt bland de här cooperativen i forskningssyften och genom henne förstod jag hur viktigt arganolja är i södra Marocko - inte bara för att den är i vissa områden används istället för olivolja i matlagningen eller gör underverk för t.ex. hud och hår. Det är också en viktig inkomstkälla för kvinnorna i området och ger dem både status, erfarenhet och självkänsla. Dock ska väl nämna att cooperativen får en väldigt väldigt liten del av de pengar som jag betalade för slutprodukterna uppe i bergsstaden Fes, och än värre är det väl med alla nya luxprodukter som hittat ut i västerlandet.

Själv är jag ingen stor användare av varken kräm eller olja men det bruna kladdet som ni ser i mitten på bilden är den tvål som används i marockanska hammam (badhus) och som hjälper till att mjuka upp huden innan man går på den med skrubbhandske. Luktar lite speciellt men är så mycket mer effektiv än "vanlig" tvål här hemma. En personlig favorit. Dromedartvålen på bild fick dock bara följa med för att den hade just en dromedar på omslaget, men den luktar tjära och har inte öppnats än. Jag är nog lite skeptisk...


Äldre inlägg:
« Äntligen en ny termin
Nyare inlägg:
Chai i tetrapack »


Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Hammam Marocko Arganolja

Tävling: Marockanskt spa- och makeup-paket

11 februari 2013 kl. 19:48
Förhoppningsvis är våren inte allt för långt bort och Orientalista bjuder på tävling för dig som vill piffa till dig på marockanskt vis genom att både skrubba dig ren och lägga färg på ögon och läppar.
» Läs hela inlägget - 22 kommentarer

En förstagångsupplevelse på Hammam Majorelle

18 februari 2013 kl. 18:43
Vi var på semester i Marrakech, och den här dagen var det dåligt väder. Anna hade läst någonstans på nätet om Hammam Majorelle som skulle vara av den lokala...
» Läs hela inlägget

Emma testar arganolja och avslöjar hemligheten bakom perfekta fötter

23 februari 2012 kl. 17:05
Emma Osmani har under ett par veckor njutit av arganolja från Marocko. Här tipsar hon om dess effekter och hur du fixar dig fina fötter i ditt hemma-spa.
» Läs hela inlägget - 3 kommentarer
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.