Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Mitt i den indiska maten

Mitt i den indiska maten
Skrivet av Sabina
Måndag 5 juli 2010 kl. 23:51
Idag, imorgon och på onsdag kväll går jag en kurs i indisk matlagning. Det är Preetis indiska mamma som är i Sverige och även om jag har massor att göra just nu så vill jag inte missa tillfället att lära mig mer om indisk matlagning – på riktigt! (Den där kursen i marockansk matlagning på Medborgarskolan för ett par år sedan skär fortfarande lite illa i minnet.)

Idag har vi gjort indiskt te, svart dahl (linsröra), äggcurry samt en ärtröra med lök och stekt potatis. Imorgon blir det bland annat samosas och jag är övertygad om att jag kommer att vara ännu mer mätt än jag är just nu – och just nu är jag nämligen nästan på väg att spricka.

Det är kul att lära sig mer om de olika kryddorna som finns, även om jag själv använder både mald koriander och sesamfrön i mängder när jag vevar ihop mina röror på spisen så är mina kunskaper rätt begränsade om både dem och andra kryddsorter. Nu ska jag försöka snappa upp hur man kan kombinera dem och hur smakerna påverkar varandra. Tur att det är två kvällar kvar, för en kväll är på tok för kort för att hinna ta in alla detaljer.


Kommentarer

pärlbesatt
Tisdag 6 juli 2010 kl. 00:07
Men gud så trevligt! Jag hade en svååår vurm för indisk matlagning för ett antal år sen, som slutade med att jag plötsligt kunde en del hindi, läste kokböcker som kvällslektyr och tillbringade mycket tid med att leta efter mangopulver, svart kardemumma och svart spiskummin (annan än den vanliga) runt om i stan, göra egna curry- och masala-blandningar och egen ghee och egna pickles och chutneys..

Det var lite jobbigt att inte klara att göra annat än trerätters middag jämt, bl.a för att jag blev arg när folk åt det jag lagat i tiiiiimmar på en kvart... :D

Om du vill låna böcker sen (fläckade, så man kan se vilka recept som är favoriter...) för att bekanta dig med hur olika det ser ut på olika håll i Indien, så går det bra, bara jag får tillbaks dem. :)

SabinaSabina
Fredag 9 juli 2010 kl. 11:00
=) Betyder att vi kan kryddnörda när vi ses framöver.

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Kurs i Stockholm
Måndag 5 juli 2010 kl. 18:00
» Läs en kommentar

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Mat Indisk mat Indien

En doft av Indien har flyttat in i mitt kök

9 juli 2010 kl. 10:28
Tre intensiva kvällar senare med fina Rekha och Preeti så är huvudet full av inspiration och köket fullt av kryddor. Sista kvällen fick vi nämligen en givmild påse med alla de kryddsorter som vi använt...
» Läs hela inlägget

Chai i tetrapack

18 februari 2012 kl. 19:53
Chai på tetrapak - kan det verkligen vara något? Men den smakade mycket bättre än väntat faktiskt.
» Läs hela inlägget

Indiskt snacks direkt från Mumbai

15 oktober 2011 kl. 17:03
Titta vad Preeti lämnade i min lägenhet häromdagen. Indiskt hemmagjort snacks! De runda kringlorna kallas för Chakli och härstammar från det indiska folkslaget Maratherna, men äts idag av alla, speciellt...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.