Välkommen till en värld av glädje och svett

Välkommen till en värld av glädje och svett
Skrivet av Maria H
Söndag 24 augusti 2014 kl. 11:27

Har du äntligen hittat den där danskursen du bara måste gå? Då kan jag inte annat än att gratulera dig. Att börja dansa är bland det mest inspirerande du kan göra. Är det sen dans från någon annan kultur än din egen, kommer du att få så mycket på köpet.

När jag började dansa magdans för dryga 30 år sedan kunde jag aldrig föreställa mig hur mycket jag skulle lära mig om kulturen, musiken, länderna. Det har gett mig en djupare inblick i den arabiska världen än jag annars skulle kunna få.

Låt nu inte detta avskräcka dig. Det är nog läskigt att infinna sig på sin första dansklass. Att tillsammans med 20 andra personer du aldrig sett tidigare och inför en lärare du inte känner, ta dina första stapplande steg.

För att du ska bli mer avslappnad kan du hälsa på i studion innan första klassen. Då vet du var omklädningsrummet är och hur studion ser ut. Du ser även vad folk har på sig på träningarna. Att känna sig bekväm i sina träningskläder ger trygghet. Det vanligaste är ett par stretchiga byxor, typ jazzbyxor och en t-shirt. Mjuka dansskor kan vara skönt att ha samt en stadig sport-BH om du behöver stöd. Ska du på en magdansklass så rekommenderar jag en ganska stor, trekantig sjal med fransar. I magdansen har man en sjal om höften för att accentuera rörelserna. Dessutom ser det snyggt ut. Jag rekommenderar inte en sjal som skramlar för nybörjaren, det kan upplevas som störande att höra om man är ur takt. Sjalen sitter strax under höftknölarna och knyts vanligtvis på ena sidan.

Du kommer märka att vissa meddansare direkt ställer sig längst fram. Oroa dig inte, de flesta seriösa lärare byter plats på raderna kontinuerligt under lektionen så alla får stå längst fram. Var inte rädd för att stå där. Du ser läraren bättre och får en tydligare förståelse för hur du ska göra rörelsen. Var heller inte rädd för att fråga om du inte förstår. Läraren finns där för din skull, inte tvärt om!

Ett tips är också att träna mellan lektionerna. Då har du lättare att ta till dig korrigeringar av läraren och lära dig nya steg. När stegen sätts ihop till kombinationer, fråga gärna läraren vilken musik som används. Det är lättare att komma ihåg vilket steg som gjordes när om du använder samma musik.

Be läraren om musiktips. Många lärare idag använder Spotify eller liknande program. Det gör det enkelt att dela musik med varandra.

Men det viktigaste av allt: Ha roligt när du tränar! Om du är glad smittar det av sig. Och jag är övertygad om att man lär sig snabbare och enklare när man har en positiv attityd. Om du fortsätter att dansa på högre nivåer kommer prestationskraven höjas men som nybörjare är det viktigast att ha roligt!


Maria H

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av Maria HKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Ana Hebe är ny medlem.
» Dan Westman har kommenterat på TV-program om Bollywooddans och magdans: Hej! Var kan man se magdansen från SVT. Den är ju borttagen...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.