Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Uppsala runt under en kulturnatt

Uppsala runt under en kulturnatt

Koma Ararat - dans med Kurdiska Kulturcentret.

Skrivet av Leo
Onsdag 18 september 2013 kl. 18:21

Om förekomsten av offentliga dansföreställningar normalt är en rännil, så var KulturNatten i Uppsala som att få en brandslang i ansiktet. Jag började i centrumpassagen, en gång under spåren vid Uppsala Centralstation. Kanske inte den första platsen man kommer att tänka på för dans och musik, men tribal-rytmens bas och fingercymbalerna ekade fint mellan betongväggarna på trappans sidor när Helen, Berenike och Lee uppträdde.

Föreställningarna avlöste varandra under dagen och klockan sju började inte mindre än fyra uppträdanden runtom i festivalområdet. Det jag fastnade för var “Orientalisk dansshow med Cecilia & Maria”. Att uppträdandet skedde i Linnéträdgårdens orangeri gjorde det hela ännu mer intressant då det är en liten scen i en gammal byggnad, en kombination som brukar bli speciell.

På vägen dit gick jag förbi Kurdiska Kulturcenters evenemang på Forumtorget, men hann bara se en liten bit av den inledande dansuppvisningen med deras dansgrupp Koma Ararat innan jag var tvungen att skynda vidare.

I inbjudan till den orientaliska dansshowen hade man påpekat att det gäller att vara där i god tid - något som visade sig vara sant. Även med stolarna tätt packade och med ståplatser längst bak var rummet fullpackat med folk när showen började - tänk er en riktigt fullsatt hafla i en sekelskifteslägenhet med kakelugn, och ni kommer nära. De två arrangörerna började med en persisk duett och följdes upp av trumsolo med Team Orientale. Sedan var det persiska och orientaliska solon innan allt avslutades med ett trumsolobattle.

Därefter bar det av till S:t Eriks Torg för ett nattligt uppträdande av Tiktaalik som med sina vapen levererade en kombination av virvlande kjolar och svärdskamp som förde tankarna till en blandning av fantasy och HK-action.

Det var inte bara jag som hade tagit mig till S:t Eriks Torg, utan även dansgrupperna Symerian och Tribe Layali, som hade uppträtt på ett “dansfyrverkeri” som skedde samtidigt med showen i orangeriet. När Tiktaalik hade avslutat sitt framträdande gick showen över i en gatufest, där alla tre grupperna drog med sig medlemmar ur publiken.

Koma Ararat

Team Oriental

Cecilia & Maria

Tiktaalik

Tribalgatufest


Leo

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av LeoKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Dansshow i Uppsala
Lördag 14 september 2013 kl. 16:30
» Såg du showen? Skriv en kommentar.
Dansshow i Uppsala
Lördag 14 september 2013 kl. 19:15
» Såg du showen? Skriv en kommentar.
Dansshow i Uppsala
Lördag 14 september 2013 kl. 21:00
» Såg du showen? Skriv en kommentar.

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Festival Uppsala Tribal Dansshow Magdans Persisk dans

14 bilder från Layalis elevshower hösten 2014

17 december 2014 kl. 16:45
Det är som sagt elevshowstider och jag har på en vecka klarat av inte mindre än fyra shower, varav två var med Layali. Här bjuder vi på härliga bilder på många av de dansare som uppträdde under de båda kvällarna.
» Läs hela inlägget

Jugal Bandhi - bilder från en dansshow

8 december 2014 kl. 17:14
Dansgruppen Nritya Darpan med Maria i spetsen bjöd på traditionsenlig dansshow med indiskt, persiskt, arabisk och amerikansk tribal i en härlig blandning.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Hela Sverige gnistrade under december

25 december 2013 kl. 16:51
År 2013 har bara några dagar kvar och tack vare att flera fotografer och arrangörer har delat med sig av bilder från några dansshower och konserter som avslutade året kan vi bjuda på en riktig bildkavalkad.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.