Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

The Cat and the Coup

Skrivet av Leo
Söndag 22 februari 2015 kl. 09:24

The Cat and the Coup är ett surrealistiskt, kort och gratis dokumentärspel om hur den iranske folkvalde premiärministern Mohammad Mosaddeq störtades i en statskupp iscensatt av CIA. Spelaren tar på sig rollen som Mosaddeqs katt och leder den nyss avlidne premiärministerns spöke genom de händelser som ledde fram till kuppen och hans fängslande.

The Cat and the Coup

Spelet är byggt kring en upplevelse driven av konst, vilket är ett annorlunda och välkommet sätt att lära ut historia. Allt är underbart illustrerat i en blandning av persiska miniatyrer och Monty Python, där sagopersoner från 1500-talet kämpar mot kravallpolis och Mohammad Reza Pahlavi presenteras som ett bandgående monster med grishuvud och en liten amerikansk örn sittandes på sin kanonförsedda mössa. Nej, spelet är inte torrt sakligt; men detta är inte heller tanken, och spelarna får en vacker och mångbottnad upplevelse med fokus på de stämningar och attityder som rådde istället för fakta. Det gör spelet till en upplevelse istället för en redogörelse, och det är ett nöje att betrakta den mängd detaljer som lagts in. För mig slutade det med att jag gick fram och tillbaka mellan spelet och spelets lista på historiska källor för att lära mig bakgrunden till många av illustrationerna. Sedan försvann jag in i Time Magazines arkiv och Wikipedia, så om spelets syfte var att väcka intresse så lyckades det!

Till skillnad från spel som förklarar historia genom att placera spelaren som aktör i en simulation av de skeenden som spelet vill beskriva, ger "The Cat and the Coup" inte oss någon förmåga att påverka det historiska utfallet. Vi för Mosaddeqs spöke bakåt genom hans minnen från rum till rum, där varje rum representerar en händelse, och det enda vi kan göra är att lösa rummets pussel och gå tillbaka till ett ännu tidigare minne.

Pusslen är varken svåra eller många - det tog mig tio-femton minuter att ta mig igenom hela spelet - och jag rekommenderar det i första hand som en konstupplevelse där spelaren sedan kan välja hur djupt i historiska fakta denne vill gå. Spelet är så kort att jag fann det lättast att helt enkelt spela igenom det flera gånger. Den informationstäthet som finns i framställningen är så hög att det var omöjligt för mig att absorbera allt och samtidigt koncentrera mig på att lösa spelets pussel. Genom att spela igenom det en gång fick jag en översikt av det, och kunde sedan i lugn och ro gå igenom det en andra gång, då med uppmärksamheten riktad på den stora mängd detaljer som lagts in i bakgrunden och deras historiska ursprung.

"The Cat and the Coup" finns att ladda ned för PC och Mac på spelets webbplats thecatandthecoup.com och för PC på Steam.

Lista på spelets källor: http://www.thecatandthecoup.com/sources.html

The Cat and the Coup

The Cat and the Coup


Leo

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av LeoKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Iran

Iranska Filmfestivalen 2015

12 oktober 2015 kl. 22:17
Leo har varit på iransk filmfestival och sett inte mindre än fyra olika filmer och dokumentärer. Han sumerar det som en filmfestivalen som helt klart är värd att gå på, den är obegriplig, bra och stundtals obegripligt bra.
» Läs hela inlägget

Lampdans från nordvästra Iran {torsdagsspaning}

31 juli 2014 kl. 15:25
Denna torsdag bjuder på musik från nordvästra Iran. Hela släkten är förmodligen med i den här musikvideon men det som framförallt fångar intresset är då farmor/mormor glider in i bild med vad som ser ut att vara en fotogenlampa på huvudet!
» Läs hela inlägget

Boktips: Blood of flowers

23 oktober 2013 kl. 11:46
Vissa böcker hugger tag i dig med en gång och låter dig inte vila, de äter sig in i ditt medvetande och du kan inte sluta tänka på dem. Blood of flowers av Anita Amirrezvani är en sån bok.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.