Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Boktips: Blood of flowers

Boktips: Blood of flowers

Författare: Anita Amirrezvani
ISBN: 978-91-37-13006-4
Svenskt förlag: Forum
Svensk översättning: Hans Nordmark
Läst på engelska.

Skrivet av Sabina
Onsdag 23 oktober 2013 kl. 11:46

Vissa böcker hugger tag i dig med en gång och låter dig inte vila, de äter sig in i ditt medvetande och du kan inte sluta tänka på dem. Blood of flowers är en sån bok - eller Flickan som vävde sidenmattor som den heter på svenska. Galet tråkig och något felaktig översättning, för begreppet blood of flowers har en förklaring som kommer fram mot slutet av boken - och mattorna knöts. 

I centrum står en liten byflicka i 1600-talets Iran som förlorar sin far i en olycka och som tillsammans med sin mor tvingas flytta in till storstaden Isfahan för att be släktingar om hjälp. Och där börjar en lång vindlande historia om hur flickan och hennes mor sakta anpassar till sitt nya och långt fattigare liv samtidigt som byflickan upptäcker konsten att knyta sidenmattor, en konst hon lär sig bemästra bättre än många andra (män) kring henne. 

Blood of flowers är en hyllning till viljan av att överleva, styrkan att göra det som man vet att man är bra på, att anpassa sig och att kämpa mot både fördomar och andras åsikter. Trots att den utspelar sig för 400 år sedan så skulle boken lika väl kunna utspela sig i dag. Kampen för kvinnors lika värde finns starkt närvarande genom hela boken utan att för den delen måla upp alla män som onda eller kvinnor som goda. Karaktärerna känns mänskliga och man både känner för och emot dem på samma gång. 

Samtidigt lär jag mig mer om konsten att knyta mattor, vad som krävs och hur arbetet med en matta är upplagt. Plötsligt ser jag på mina egna mattor med nya ögon och har en större respekt för de mattknyterskor som kämpar i många timmar världen runt för något att lägga på marken eller hänga upp på väggen. 

Och det är faktiskt inte förrän jag ska skriva den här recensionen som jag inser att jag inte kommer ihåg namnet på huvudkaraktären trots att jag levt så intensivt i bokens värld. Författaren Anita Amirrezvani lyckades nämligen med konststycket att skriva en gripande roman på strax över 400 sidor utan att avslöja byflickans namn utan att jag ens märker det.
Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Iran Recension Boktips Böcker

Boktips: Två charmiga böcker om en svensk medelålders man på vift i Indien

23 januari 2015 kl. 09:10
Ni vet de där romanerna där huvudpersonen åker till Indien för att hitta sig själv? Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand skulle kunna vara en sån bok – bara det att huvudkaraktären Göran Borg är en medelålders, överviktig och en riktig sur man.
» Läs hela inlägget

Möten med balocher - varje människa är ett epos av Mahmud Doulatabadi

2 oktober 2014 kl. 19:54
´Möten med balocher´ utspelar sig under årsskiftet 1974-1975 i Balochistan. Leo har läst och reflekterat över en roman som både skär sig, kritiserar och hyllar på samma gång - men berättelsen fungerar.
» Läs hela inlägget

Fyra boktips om dans och invandring genom tiderna

6 oktober 2013 kl. 10:03
På Orientalistas knytkonferens pratade Maria om huruvida det fanns magdans i Sverige på 1700-talet. Svaret är nej, men följande fyra böcker avslöjar annat som hände här hemma i Sverige förr.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.